4th Collaboration Meeting of the European XFEL

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome and Opening Remarks

Thursday 23 April 2015 09:00 (30 minutes)

Presenter: Mr ALTARELLI, Massimo (DESY)

Session Classification: Plenary - Project Overview

Contribution ID: 1 Type: not specified

Status Accelerator

Thursday 23 April 2015 09:30 (30 minutes)

Presenter: WEISE, Hans (DESY)

Session Classification: Plenary - Project Overview

Contribution ID: 2 Type: not specified

Installation Status

Thursday 23 April 2015 10:20 (20 minutes)

Presenter: HÜNING, Markus (DESY)

Session Classification: Plenary - Project Overview

Contribution ID: 3 Type: not specified

Photon Beam System Status

Thursday 23 April 2015 11:40 (30 minutes)

Presenter: Dr SCHWARZ, Andreas (European XFEL)

Session Classification: Plenary - Project Overview

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Infrastructure Schenefeld

Thursday 23 April 2015 11:10 (30 minutes)

Presenter: Dr HAAS, Tobias (XFEL)

Session Classification: Plenary - Project Overview

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

AMTF Module testing

Thursday 23 April 2015 10:00 (20 minutes)

Presenter: Mr SWIERBLEWSKI, Jacek (MKS 1)

Session Classification: Plenary - Project Overview

Contribution ID: 6 Type: not specified

First Injector Commissioning

Thursday 23 April 2015 12:10 (30 minutes)

Presenter: Dr BRINKER, Frank (DESY)

Session Classification: Plenary - Project Overview

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Cavity Production and Testing

Thursday 23 April 2015 14:00 (30 minutes)

Cavity production will come to an end in fall 2015 and testing should be finished after the last retreatment of some cavities. We assume the testing will be finished end of 2015.

Presenters: Dr RESCHKE, Detlef (DESY); Dr SINGER, Waldemar (DESY)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 8 Type: not specified

Power Coupler

Thursday 23 April 2015 14:30 (30 minutes)

Power coupler production runs at a rate of 8 per week from Thales. From 4/2015 on we are going to receive additional 4 couplers per week from CPI. An overview will be given about the production and the testing at LAL (incl. the outlook to the CPI coupler conditioning).

Presenters: Dr KAABI, Walid (LAL); MÖLLER, Wolf-Dietrich (DESY)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 9 Type: **not specified**

Cold Vacuum

Thursday 23 April 2015 15:00 (15 minutes)

Status of all cold vacuum components incl. number / production rate (matching the needs for an accelerated module assembly). Experience with the L1 installation will be given elsewhere (L1 Installation Session).

Presenter: LILJE, Lutz (DESY -MVS-)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 10 Type: not specified

HOM

Thursday 23 April 2015 15:15 (15 minutes)

Status of the component production should be given. Emphasis should be on the availability of absorbers for the linac installation.

Presenter: Dr SEKUTOWICZ, Jacek (DESY)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 11 Type: not specified

Cold Magnets

Thursday 23 April 2015 15:30 (15 minutes)

The successful finishing of the cold magnets should be reported with some concluding remarks.

Presenters: Dr TORAL, Fernando (CIEMAT); Dr BRUECK, Heiner (DESY, MKS)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 12 Type: not specified

Cold BPMs

Thursday 23 April 2015 15:45 (15 minutes)

Availabiity of cold BPMs for BQU integration

Presenters: SIMON, Claire (CEA Saclay); Dr NÖLLE, Dirk (DESY, MDI)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 13 Type: not specified

String & Module Assembly

Thursday 23 April 2015 16:30 (45 minutes)

Challenges in string & module assembly should be presented and discussed; inclduing BQU assembly.

Presenters: Mr MATHEISEN, Axel (DESY); Mr JENSCH, Kay (DESY); Dr NAPOLY, Olivier (CEA-Saclay); Mr

BERRY, Stéphane (CEA-Saclay)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 14 Type: not specified

Non-conformities

Thursday 23 April 2015 17:15 (45 minutes)

Major non-conformities; solved issues and still ongoing challenges; emphasis on components and modules

Presenters: Dr VOGEL, Elmar (DESY); Mr SWIERBLEWSKI, Jacek (MKS 1); LILJE, Lutz (DESY

-MVS-); Dr NAPOLY, Olivier (CEA-Saclay); MÖLLER, Wolf-Dietrich (DESY)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 15 Type: not specified

Module Repair Work

Thursday 23 April 2015 18:00 (45 minutes)

discussion of some first ideas wrt. possible module repair work should be collected; which infrastructure could be used when by whom to repair modules?

Presenters: Dr VOGEL, Elmar (DESY); WEISE, Hans (DESY); Mr JENSCH, Kay (DESY); LILJE, Lutz (DESY -MVS-); Dr NAPOLY, Olivier (CEA-Saclay); MÖLLER, Wolf-Dietrich (DESY); Mr MATHEISEN, axel (DESY)

Session Classification: Cold Linac

Contribution ID: 16 Type: not specified

Installation plan for XTL warm beam lines

Thursday 23 April 2015 14:00 (30 minutes)

Presenter: HÜNING, Markus (DESY)

Session Classification: Warm Beamlines Installation - XTL

Contribution ID: 17 Type: not specified

BC1/BC2 girder integration

Thursday 23 April 2015 14:30 (15 minutes)

Presenter: Dr LEDERER, Sven (DESY)

Session Classification: Warm Beamlines Installation - XTL

Contribution ID: 18 Type: not specified

Support structures (R28-R40)

Thursday 23 April 2015 14:45 (30 minutes)

Presenter: Mr PLATZER, Roland (DESY)

Session Classification: Warm Beamlines Installation - XTL

Contribution ID: 19 Type: not specified

Status of downatream L3 (R28-R40) vacuum

Thursday 23 April 2015 15:15 (15 minutes)

Presenter: Dr LEDERER, Sven (DESY)

Session Classification: Warm Beamlines Installation - XTL

Contribution ID: 20 Type: not specified

Status of vacuum components

Thursday 23 April 2015 16:00 (15 minutes)

Presenter: KRASNOV, Alexander (BINP)

Session Classification: XTD Tunnel Installation

Contribution ID: 21 Type: not specified

Status of dump exchange girder

Thursday 23 April 2015 17:45 (15 minutes)

Presenter: Mr HAUSCHILDT, Jan (DESY)

Session Classification: XTD Tunnel Installation

Contribution ID: 22 Type: not specified

Installation SASE1/SASE3 branch

Thursday 23 April 2015 18:00 (30 minutes)

Presenters: Mr HAUSCHILDT, Jan (DESY); Dr HAAS, Tobias (XFEL)

Session Classification: XTD Tunnel Installation

Contribution ID: 23 Type: not specified

Availability of electronic racks / infrastructure

Thursday 23 April 2015 16:15 (15 minutes)

Presenter: NEGODIN, Evgeny (MPY)

Session Classification: XTD Tunnel Installation

Contribution ID: 24 Type: not specified

SC module installation (included in 3rd talk of the session)

Friday 24 April 2015 09:00 (20 minutes)

installation procedures should be presented from the 'delivery' of the two modules to the iso vac pumping; technical commissioning plans also

Presenters: Dr VOGEL, Elmar (DESY); Dr BRINKER, Frank (DESY); Mr JENSCH, Kay (DESY)

Session Classification: Injector Installation

Contribution ID: 25 Type: not specified

Status of injector vacuum components

Friday 24 April 2015 09:20 (20 minutes)

what is missing to complete the beam line?

Presenter: Dr LEDERER, Sven (DESY)

Session Classification: Injector Installation

Contribution ID: 26 Type: not specified

Cabling and module installation plan

Friday 24 April 2015 09:40 (20 minutes)

Presenter: Dr BRINKER, Frank (DESY)

Session Classification: Injector Installation

Contribution ID: 27 Type: not specified

TDS

Friday 24 April 2015 10:00 (20 minutes)

Presenter: Dr ZAVADTSEV, Alexandr (INR RAS)

Session Classification: Injector Installation

Contribution ID: 28 Type: not specified

Cryogenics

Friday 24 April 2015 11:00 (20 minutes)

Experience with cryogenic installation work. Welding procedures incl. QC. What was learned for the large series.

Presenter: Mrs BARBANOTTI, Serena (DESY)

Session Classification: L1 Tunnel Installation

Contribution ID: 29 Type: not specified

Vacuum

Friday 24 April 2015 11:20 (20 minutes)

Experience with the vacuum installation work incl. Module connections, connections to feed/end cap, and iso vacuum

Presenter: LILJE, Lutz (DESY -MVS-)

Session Classification: L1 Tunnel Installation

Contribution ID: 30 Type: not specified

Power RF

Friday 24 April 2015 11:40 (20 minutes)

Presenters: WAGNER, Richard (Desy / MHFp); Dr CHOROBA, Stefan (DESY); Dr KATALEV, Valery

(DESY)

Session Classification: L1 Tunnel Installation

Contribution ID: 31 Type: not specified

Rack installation & cabling

Friday 24 April 2015 12:00 (20 minutes)

Presenters: NEGODIN, Evgeny (MPY); Dr HOFFMANN, Markus (MSK)

Session Classification: L1 Tunnel Installation

Contribution ID: 32 Type: not specified

Onstallation of SASE1/SASE3 undulators

Thursday 23 April 2015 16:30 (30 minutes)

Presenter: Dr PFLUEGER, Joachim (European XFEL)

Session Classification: XTD Tunnel Installation

Contribution ID: 33 Type: not specified

Installation SASE1/SASE3 x-ray beamlines

Thursday 23 April 2015 17:00 (30 minutes)

Presenter: Mr DOMMACH, Martin (European XFEL)

Session Classification: XTD Tunnel Installation

Contribution ID: 34 Type: not specified

Installation of SASE1/SASE3 x-ray diagnostics

Thursday 23 April 2015 17:30 (15 minutes)

Presenter: Dr GRUENERT, Jan (European XFEL)

Session Classification: XTD Tunnel Installation

Contribution ID: 35 Type: not specified

Installation sequence SASE1

Friday 24 April 2015 09:00 (20 minutes)

Presenter: Dr HAAS, Tobias (XFEL)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 36 Type: not specified

Technical realization SASE1 instruments

Friday 24 April 2015 09:20 (20 minutes)

Presenter: Dr WELLENREUTHER, Gerd (XFEL)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 37 Type: not specified

Installation & first experiments FXE

Friday 24 April 2015 09:40 (20 minutes)

Presenter: BRESSLER, Christian (European XFEL Facility)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 38 Type: not specified

Installation & first experiments SPB/SFX

Friday 24 April 2015 10:00 (20 minutes)

Presenter: Dr MANCUSO, Adrian (European XFEL)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 39 Type: not specified

OL installation at SASE1

Friday 24 April 2015 10:50 (20 minutes)

Presenter: Dr LEDERER, Maximilian (European XFEL GmbH)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 40 Type: not specified

Laser-based Synchronisation System Installation

Friday 24 April 2015 11:10 (20 minutes)

Presenter: Mr SYDLO, Cezary (DESY)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 41 Type: not specified

Integartion of sample environment parts

Friday 24 April 2015 11:30 (20 minutes)

Presenter: Dr SCHULZ, Joachim (XFEL)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 42 Type: not specified

Integrating detectors at first instrument

Friday 24 April 2015 11:50 (20 minutes)

Presenter: Dr KUSTER, Markus (European XFEL GmbH)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 43 Type: not specified

Controls during installation & tech. commissioning

Friday 24 April 2015 12:10 (20 minutes)

Presenter: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH)

Session Classification: Infrastructure, XHEXP1 and scientific instrumentation installations

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

AOB discussion

Friday 24 April 2015 10:20 (10 minutes)

Session Classification: Injector Installation