Workshop on Linac Operation with Long Bunch Trains

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome remarks

Monday, 22 February 2010 09:00 (15 minutes)

Presenter: BRINKMANN, Reinhard (DESY)

Session Classification: Plenary I: Welcome and FLASH status

Contribution ID: 1 Type: not specified

Status of long-bunch trains in FLASH

Monday, 22 February 2010 09:15 (45 minutes)

Presenter: Dr WALKER, Nicholas (DESY)

Session Classification: Plenary I: Welcome and FLASH status

Contribution ID: 2 Type: not specified

Outlook for FLASH and FLASH 2

Monday, 22 February 2010 10:00 (30 minutes)

Presenter: Dr SCHREIBER, Siegfried (DESY)

Session Classification: Plenary I: Welcome and FLASH status

Contribution ID: 3 Type: not specified

ILC goals for FLASH

Monday, 22 February 2010 11:00 (20 minutes)

Presenter: ROSS, Marc (Fermilab)

Session Classification: Plenary II: FLASH as a test facility

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

XFEL goals for FLASH

Monday, 22 February 2010 11:20 (20 minutes)

Presenter: Dr LIMBERG, Torsten (DESY)

Session Classification: Plenary II: FLASH as a test facility

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

LLRF 9mA operations and data analysis - I

Monday, 22 February 2010 14:35 (20 minutes)

Presenter: Dr AYVAZYAN, Valeri (DESY)

Session Classification: Plenary III: September 9mA run

Contribution ID: 6 Type: not specified

Beam stability and beam loss issues

Monday, 22 February 2010 14:15 (20 minutes)

Presenter: CARWARDINE, John (Argonne)

Session Classification: Plenary III: September 9mA run

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Dumpline instrumentation

Monday, 22 February 2010 15:15 (20 minutes)

Presenter: Dr BABOI, Nicoleta (DESY)

Session Classification: Plenary III: September 9mA run

Contribution ID: 8 Type: not specified

WG 1: FLASH setup, tuning & operations

Monday, 22 February 2010 16:20 (10 minutes)

Presenters: Dr FAATZ, Bart (HASYLAB); CARWARDINE, John (Argonne)

Session Classification: Plenary IV: Working Group introductions

Contribution ID: 9 Type: not specified

WG 2: FLASH Feedback & Control

Monday, 22 February 2010 16:30 (10 minutes)

Presenters: Dr SCHLARB, Holger (DESY); Dr AYVAZYAN, Valeri (DESY)

Session Classification: Plenary IV: Working Group introductions

Contribution ID: 10 Type: not specified

WG 3: ILC (9mA) Studies at FLASH

Monday, 22 February 2010 16:40 (10 minutes)

Presenters: SOLYAK, Nikolay (Fermilab); MICHIZONO, Shinichiro (KEK)

Session Classification: Plenary IV: Working Group introductions

Contribution ID: 11 Type: not specified

WG 4: DAQ & Controls

Monday, 22 February 2010 16:50 (10 minutes)

Presenters: ARNOLD, Ned (Argonne); WILKSEN, Tim (DESY)

Session Classification: Plenary IV: Working Group introductions

Contribution ID: 12 Type: not specified

FLASH photon users opportunities for long bunch trains

Monday, 22 February 2010 11:40 (20 minutes)

Presenter: Dr FELDHAUS, Josef (DESY)

Session Classification: Plenary II: FLASH as a test facility

Contribution ID: 13 Type: not specified

Data available from 9mA run (DAQ and analysis tools)

Monday, 22 February 2010 14:00 (15 minutes)

Presenter: WILKSEN, Tim (DESY)

Session Classification: Plenary III: September 9mA run

Discussion

Contribution ID: 14 Type: not specified

Discussion

Monday, 22 February 2010 17:00 (30 minutes)

Session Classification: Plenary IV: Working Group introductions

Contribution ID: 15 Type: not specified

WG-1 summary

Wednesday, 24 February 2010 11:00 (20 minutes)

Presenters: FAATZ, Bart (DESY); CARWARDINE, John (Argonne)

Session Classification: WG summaries

Contribution ID: 16 Type: not specified

WG-2 summary

Wednesday, 24 February 2010 11:20 (20 minutes)

Presenters: Dr SCHLARB, Holger (DESY); Dr AYVAZYAN, Valeri (DESY)

Session Classification: WG summaries

Contribution ID: 17 Type: not specified

WG-3 summary

Wednesday, 24 February 2010 11:40 (20 minutes)

Presenters: SOLYAK, Nikolay (Fermilab); MICHIZONO, Shinichiro (KEK)

Session Classification: WG summaries

Contribution ID: 18 Type: not specified

WG-4 summary

Wednesday, 24 February 2010 12:00 (20 minutes)

Presenters: ARNOLD, Ned (Argonne); WILKSEN, Tim (DESY)

Session Classification: WG summaries

Contribution ID: 19 Type: not specified

Wrap-up (future plans)

Wednesday, 24 February 2010 12:20 (30 minutes)

Presenter: Dr SCHREIBER, Siegfried (DESY)

Session Classification: WG summaries

Contribution ID: 20 Type: not specified

Closing remarks

Wednesday, 24 February 2010 12:50 (10 minutes)

Session Classification: WG summaries

Contribution ID: 21 Type: not specified

LLRF 9mA operations and data analysis - II

Monday, 22 February 2010 14:55 (20 minutes)

Presenter: CANCELO, Gustavo (FNAL)

Session Classification: Plenary III: September 9mA run

Discussion

Contribution ID: 22 Type: not specified

Discussion

Monday, 22 February 2010 15:35 (15 minutes)

Session Classification: Plenary III: September 9mA run

Contribution ID: 23 Type: not specified

Session introduction

Tuesday, 23 February 2010 14:00 (5 minutes)

Presenter: CARWARDINE, John (Argonne)

Session Classification: Working Group 1: Rapid machine setup and recovery

Contribution ID: 25 Type: not specified

FLASH Save/Restore

Tuesday, 23 February 2010 14:25 (15 minutes)

Presenter: CASTRO, Pedro (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Rapid machine setup and recovery

Contribution ID: 26 Type: not specified

Optics, orbit, dispersion

Tuesday, 23 February 2010 14:05 (20 minutes)

Presenter: PRAT, Eduard (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Rapid machine setup and recovery

Discussion

Contribution ID: 27 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 14:55 (35 minutes)

Session Classification: Working Group 1: Rapid machine setup and recovery

Contribution ID: 28 Type: not specified

Session introduction

Tuesday, 23 February 2010 11:00 (5 minutes)

Presenter: FAATZ, Bart (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Diagnostics, LLRF tuning

Contribution ID: 29 Type: not specified

Session introduction, WG goals

Tuesday, 23 February 2010 09:00 (5 minutes)

Presenter: FAATZ, Bart (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Low-loss tuning experiences

Contribution ID: 30 Type: not specified

Session introduction

Tuesday, 23 February 2010 16:00 (5 minutes)

Presenter: WILKSEN, Tim (DESY)

Session Classification: Working Group 1+4: Rapid setup, online/offline data analysis

Contribution ID: 31 Type: not specified

An operation model for rapid tuning and recovery

Tuesday, 23 February 2010 09:05 (10 minutes)

Presenter: CARWARDINE, John (Argonne)

Session Classification: Working Group 1: Low-loss tuning experiences

Contribution ID: 32 Type: not specified

Low-loss tuning issues from 9mA studies

Tuesday, 23 February 2010 09:15 (20 minutes)

Presenter: Dr WALKER, Nicholas (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Low-loss tuning experiences

Contribution ID: 33 Type: not specified

Injector setup, tuning, matching experience with long bunch trains

Tuesday, 23 February 2010 09:35 (15 minutes)

Presenter: SCHREIBER, Siegfried (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Low-loss tuning experiences

Contribution ID: 34 Type: not specified

Energy measurements in bypass mode

Presenter: KAMMERING, Raimund (DESY)

Discussion

Contribution ID: 35 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 09:50 (30 minutes)

Session Classification: Working Group 1: Low-loss tuning experiences

Contribution ID: 36 Type: not specified

Summary of structure and functionality of SIMCON firmware and DOOCS

Tuesday, 23 February 2010 09:00 (20 minutes)

Presenter: JALMUZNA, Wojciech (DESY)

Session Classification: Working Group 2: LLRF firmware/DOOCS servers

Contribution ID: 37 Type: not specified

LLRF firmware upgrade for FLASH

Tuesday, 23 February 2010 09:20 (20 minutes)

Presenter: KOPREK, Waldemar (DESY)

Session Classification: Working Group 2: LLRF firmware/DOOCS servers

Contribution ID: 38 Type: not specified

LLRF front-end server, FSM and beam pattern implementation

Tuesday, 23 February 2010 09:40 (20 minutes)

Presenter: HENSLER, Olaf (DESY)

Session Classification: Working Group 2: LLRF firmware/DOOCS servers

Discussion

Contribution ID: 39 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 10:00 (30 minutes)

Session Classification: Working Group 2: LLRF firmware/DOOCS servers

Contribution ID: 40 Type: not specified

HOM absorber studies

Tuesday, 23 February 2010 09:00 (20 minutes)

Presenter: SEKUTOWICZ, Jacek (DESY)

Session Classification: Working Group 3: HOM absorbers/rf input limitations

Contribution ID: 41 Type: not specified

Study of absorber effectiveness in ILC cavities

Tuesday, 23 February 2010 09:20 (20 minutes)

Presenters: Dr ADOLPHSEN, Chris (SLAC); BANE, Karl (SLAC)

Session Classification: Working Group 3: HOM absorbers/rf input limitations

Contribution ID: 42 Type: not specified

Results of high-gradient study

Presenter: MICHIZONO, Shinichiro (KEK)

Type: not specified

Contribution ID: 43

Limitations due to ACC1 couplers during 9mA run

Discussion

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 09:40 (40 minutes)

Session Classification: Working Group 3: HOM absorbers/rf input limitations

Contribution ID: 45 Type: not specified

Transverse diagnostics

Tuesday, 23 February 2010 11:20 (15 minutes)

Presenter: Dr BABOI, Nicoleta (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Diagnostics, LLRF tuning

Contribution ID: 46 Type: **not specified**

Injector setup, tuning, matching

Presenter: Dr SCHREIBER, Siegfried (DESY)

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

LLRF setup and tuning for long bunch trains

Tuesday, 23 February 2010 11:50 (15 minutes)

Presenter: Dr AYVAZYAN, Valeri (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Diagnostics, LLRF tuning

Contribution ID: 48 Type: **not specified**

Discussion: how do we accomplish in 2 shifts what took 2 weeks in Sept. 09?

Contribution ID: 49 Type: not specified

LLRF high-level applications

Tuesday, 23 February 2010 11:00 (20 minutes)

Presenter: GENG, Zheqiao (DESY)

Session Classification: Working group 2

Contribution ID: 50 Type: not specified

Stability of Master oscillator + frequency distribution systems

Tuesday, 23 February 2010 11:20 (20 minutes)

Presenter: WEDDIG, Henning-Christof (DESY)

Session Classification: Working group 2

Contribution ID: 51 Type: not specified

High gradients with 9mA beam

Tuesday, 23 February 2010 11:30 (15 minutes)

Presenter: BRANLARD, Julien (FNAL)

Session Classification: Working Group 3

Discussion

Contribution ID: 52 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 11:45 (45 minutes)

Session Classification: Working Group 3

Contribution ID: 53 Type: not specified

Piezo tuner experiences from the 9mA studies

Tuesday, 23 February 2010 14:00 (15 minutes)

Presenter: GRECKI, Mariusz (DESY)

Session Classification: Working Group 2+3: LLRF experience from 9mA studies

Contribution ID: 54 Type: not specified

Cavity resonance frequency measurement

Tuesday, 23 February 2010 14:15 (15 minutes)

Presenter: KOPREK, Waldemar (DESY)

Session Classification: Working Group 2+3: LLRF experience from 9mA studies

Contribution ID: 55 Type: not specified

High beam loading operation of 3rd harmonic module

Presenter: VOGEL, Elmar (DESY)

Contribution ID: 56 Type: not specified

Comparison between ILC spec. and FLASH 9mA study

Presenter: CHASE, Brian (FNAL)

Discussion

Contribution ID: 57 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 14:50 (40 minutes)

Session Classification: Working Group 2+3: LLRF experience from 9mA studies

Contribution ID: 58 Type: not specified

Comparison between ILC spec. and FLASH 9mA study

Tuesday, 23 February 2010 16:15 (15 minutes)

Presenter: CHASE, Brian (FNAL)

Session Classification: Working Group 2+3 (WG3 agenda)

Contribution ID: **59** Type: **not specified**

Future works for long-pulse high beam loading demonstration

Tuesday, 23 February 2010 16:30 (15 minutes)

Presenter: CANCELO, Gustavo (FNAL)

Session Classification: Working Group 2+3 (WG3 agenda)

Contribution ID: 60 Type: not specified

Study of stability requirements for ILC bunch compressor (beam off-crest)

Presenter: SOLYAK, Nikolay (Fermilab)

Discussion

Contribution ID: 61 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 16:45 (45 minutes)

Session Classification: Working Group 2+3 (WG3 agenda)

Contribution ID: 62 Type: not specified

Introduction to WG4 sessions: scope and goals

Tuesday, 23 February 2010 09:00 (10 minutes)

Presenter: ARNOLD, Ned (Argonne)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 63 Type: not specified

Review DAQ Survey results: Presentation of results and brief discussion

Tuesday, 23 February 2010 09:10 (15 minutes)

Presenters: ARNOLD, Ned (Argonne); WILKSEN, Tim (DESY)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 64 Type: not specified

Experience with use cases using MATLAB

Tuesday, 23 February 2010 09:25 (15 minutes)

Presenter: ARNOLD, Ned (Argonne)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 65 Type: not specified

Experience with use cases using SDDS

Tuesday, 23 February 2010 09:40 (15 minutes)

Presenter: SOLIDAY, Robert (ANL)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 66 Type: not specified

Experience with use cases and FLASH DAQ tools

Tuesday, 23 February 2010 09:55 (10 minutes)

Presenter: RYBNIKOV, Vladimir (DESY)

Session Classification: Working Group 4

Discussion

Contribution ID: 67 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 10:10 (30 minutes)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 68

Type: not specified

Discussion and brainstorming using survey and use case experiences focusing on a) Acquisition of Data, b) Auto- or preprocessing of data and c) Tools or accessing and analyzing data

Tuesday, 23 February 2010 12:10 (30 minutes)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 69 Type: not specified

Single bunch diagnostics

Tuesday, 23 February 2010 11:05 (15 minutes)

Presenter: GERTH, Christopher (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Diagnostics, LLRF tuning

Contribution ID: **70** Type: **not specified**

Energy measurements in the bypass line

Tuesday, 23 February 2010 11:35 (15 minutes)

Presenter: KAMMERING, Raimund (DESY)

Session Classification: Working Group 1: Diagnostics, LLRF tuning

Contribution ID: 72 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 12:20 (20 minutes)

Session Classification: Working Group 1: Diagnostics, LLRF tuning

Contribution ID: 73 Type: not specified

Latest results on beam loaded experiments at FLASH

Tuesday, 23 February 2010 11:00 (15 minutes)

Presenters: ADOLPHSEN, Chris (SLAC); PEI, Shilun

Session Classification: Working Group 3

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

Results of high-gradient study

Tuesday, 23 February 2010 11:15 (15 minutes)

Presenter: MICHIZONO, Shinichiro (KEK)

Session Classification: Working Group 3

Contribution ID: 75 Type: not specified

High beam loading operation of 3rd harmonic module

Tuesday, 23 February 2010 14:30 (15 minutes)

Presenter: Dr VOGEL, Elmar (DESY)

Session Classification: Working Group 2+3: LLRF experience from 9mA studies

Contribution ID: **76**Type: **not specified**

Study of stability requirements for ILC bunch compressor (best off-crest)

Tuesday, 23 February 2010 16:00 (15 minutes)

Presenter: SOLYAK, Nikolay (Fermilab)

Session Classification: Working Group 2+3 (WG3 agenda)

Contribution ID: 77 Type: **not specified**

Continue talks on use case experience (if necessary)

Tuesday, 23 February 2010 11:00 (20 minutes)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 78

Type: not specified

Discussion and brainstorming usign survey and use case experiences focusing on a) Acquisition of data, b) Auto- or preprocessing of data and c) Tools or accessing and analyzing data

Tuesday, 23 February 2010 11:20 (30 minutes)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 79 Type: not specified

Option: Join LLRF setup and tuning talk of WG1

Tuesday, 23 February 2010 11:50 (20 minutes)

Presenter: Dr AYVAZYAN, Valeri (DESY)

Session Classification: Working Group 4

Discussion

Contribution ID: 80 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 11:40 (30 minutes)

Session Classification: Working group 2

Contribution ID: 81 Type: not specified

Role of beam-based feedback in machine setup and recovery, eg ACC1 phase/amplitude

Tuesday, 23 February 2010 14:40 (15 minutes)

Presenter: Dr GERTH, Christopher (DESY Hamburg, MPY)

Session Classification: Working Group 1: Rapid machine setup and recovery

Contribution ID: 82 Type: not specified

Join WG1 (Save/Restore talk and Behrens talk)

Tuesday, 23 February 2010 14:00 (1 hour)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 83 Type: not specified

Brainstorming on online DAQ/data use cases - prepare joint WG1 + WG4 session

Tuesday, 23 February 2010 15:00 (30 minutes)

Session Classification: Working Group 4

Contribution ID: 84 Type: not specified

Role of DAQ in Save/Compare/Restore

Contribution ID: 85 Type: not specified

TINE archiver tool for online operations

Tuesday, 23 February 2010 16:15 (15 minutes)

Presenter: LOMPERSKI, Mark (DESY)

Session Classification: Working Group 1+4: Rapid setup, online/offline data analysis

Contribution ID: 86 Type: not specified

Online operations use-cases of DAQ

Tuesday, 23 February 2010 16:30 (15 minutes)

Presenters: ARNOLD, Ned (Argonne); WILKSEN, Tim (DESY)

Session Classification: Working Group 1+4: Rapid setup, online/offline data analysis

Contribution ID: 87 Type: not specified

Offline data analysis use-cases of DAQ

Tuesday, 23 February 2010 16:45 (15 minutes)

Presenters: ARNOLD, Ned (Argonnne National Laboratory); WILKSEN, Tim (DESY)

Session Classification: Working Group 1+4: Rapid setup, online/offline data analysis

Contribution ID: 88 Type: not specified

Discussion

Tuesday, 23 February 2010 17:00 (30 minutes)

Session Classification: Working Group 1+4: Rapid setup, online/offline data analysis

Contribution ID: 90 Type: not specified

Experience and comments on use case implementations

Primary author: WILKSEN, Tim (DESY)

Presenter: WILKSEN, Tim (DESY)

Contribution ID: 91 Type: not specified

Consideration on ILC cavity field gradient and the operational margin

Tuesday, 23 February 2010 14:45 (5 minutes)

Primary author: YAMAMOTO, Akira (KEK)

Presenter: YAMAMOTO, Akira (KEK)

Session Classification: Working Group 2+3: LLRF experience from 9mA studies