Alliance Workshop on Unfolding and Data Correction

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Improved iterative Bayesian unfolding

Thursday, 27 May 2010 14:10 (30 minutes)

This paper reviews the basic ideas behind a Bayesian unfolding published some years ago and improves their implementation. In particular, uncertainties are now treated at all levels by probability density functions and their propagation is performed by Monte Carlo integration.

Thus, small numbers are better handled and the final uncertainty does not rely on the assumption of normality.

Theoretical and practical issues concerning the iterative use of the algorithm are also treated.

The new program, implemented in the R language, is freely available, together with sample scripts to play with toy models.

Presenter: D'AGOSTINI, Giulio (Rome)

Contribution ID: 1 Type: not specified

Multidimensional binning-free unfolding method

Thursday, 27 May 2010 14:40 (30 minutes)

Presenter: ZECH, Guenter (Siegen)

Contribution ID: 2 Type: not specified

Unfolding requirements and some details on algorithms and problems related to unfolding

Thursday, 27 May 2010 15:10 (30 minutes)

Presenter: Prof. BLOBEL, Volker (Uni HH)

Contribution ID: 3 Type: not specified

Discussion on some unfolding issues

Thursday, 27 May 2010 16:00 (20 minutes)

Presenter: ZECH, Guenter (Siegen)

RooUnfold

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

RooUnfold

Presenter: ADYE, Tim

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Decomposition of a covariance matrix into uncorrelated and correlated errors

Thursday, 27 May 2010 16:20 (20 minutes)

Presenter: LIST, Benno (Hamburg)

Contribution ID: 6 Type: not specified

Comparison of methods

Thursday, 27 May 2010 16:40 (20 minutes)

Presenter: BIERWAGEN, Katharina (Goettingen)

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Discussion session: Basics, concepts, missing implementations ...

Thursday, 27 May 2010 17:00 (1 hour)

Contribution ID: 8 Type: not specified

Implementations: RooUnfold

Friday, 28 May 2010 09:05 (20 minutes)

Implementations: RooUnfold

Presenter: ADYE, Tim

Contribution ID: 9 Type: not specified

Implementations: TRUEE

Friday, 28 May 2010 09:25 (20 minutes)

 $Implementations \hbox{:}\ TRUEE$

Presenter: MILKE, Natalie

Contribution ID: 10 Type: not specified

Implementations: TUnfold

Friday, 28 May 2010 09:45 (20 minutes)

Implementations: TUnfold

Presenter: SAUTER, Michel (Universitaet Heidelberg)

Contribution ID: 11 Type: not specified

Discussion: Implementations

Friday, 28 May 2010 10:05 (20 minutes)

Discussion: Implementations

Contribution ID: 12 Type: not specified

Experience / benchmarkings: CMS

Friday, 28 May 2010 10:45 (20 minutes)

Presenter: PEIFFER, Thomas (Karlsruhe)

Contribution ID: 13 Type: not specified

Experience / benchmarking: Unfolding in ATLAS

Friday, 28 May 2010 11:05 (20 minutes)

Presenter: SANDHOFF, Marisa (Wuppertal)

Contribution ID: 14 Type: not specified

Experience with GURU

Friday, 28 May 2010 11:25 (20 minutes)

Presenter: ECKWEILER, Sebastian (Mainz)

Contribution ID: 15 Type: not specified

Experience / benchmarking: Unfolding in ATLAS

Friday, 28 May 2010 11:45 (20 minutes)

Presenter: Mr KAR, Deepak (University of Florida)

Contribution ID: 16 Type: not specified

Discussion: next steps?

Friday, 28 May 2010 12:05 (1 hour)

Discussion: next steps?

Contribution ID: 17 Type: not specified

Introduction to the subject

Thursday, 27 May 2010 14:05 (5 minutes)

Presenter: Prof. QUADT, Arnulf (II. Physikalisches Institut, Georg-August-Universität Göttingen)

Welcome

Contribution ID: 18 Type: not specified

Welcome

Thursday, 27 May 2010 14:00 (5 minutes)

Presenter: Dr SCHOERNER-SADENIUS, Thomas (DESY)