1st Meeting of the European XFEL Accelerator Consortium

Report of Contributions

Welcome

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome

Monday 16 April 2012 13:10 (10 minutes)

Presenter: Mr ALTARELLI, Massimo (DESY)

Session Classification: Project Status Reports

Welcome

Contribution ID: 1 Type: not specified

Welcome

Monday 16 April 2012 13:00 (10 minutes)

Presenter: WEISE, Hans (DESY)

Session Classification: Project Status Reports

Contribution ID: 2 Type: not specified

Accelerator Status

Monday 16 April 2012 13:20 (40 minutes)

Presenter: WEISE, Hans (DESY)

Session Classification: Project Status Reports

Contribution ID: 3 Type: not specified

Civil Construction Status

Monday 16 April 2012 14:00 (30 minutes)

Presenter: Dr SCHWARZ, Andreas (DESY - European XFEL Project Team)

Session Classification: Project Status Reports

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

In-Kind Contributions

Monday 16 April 2012 15:00 (45 minutes)

Presenter: Prof. KRAVCHUK, Leonid (INR Moscow)

Session Classification: Project Status Reports

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Photon Systems Status

Monday 16 April 2012 15:45 (30 minutes)

Presenter: Dr TSCHENTSCHER, Thomas (European XFEL)

Session Classification: Project Status Reports

Contribution ID: 6 Type: not specified

Installation Schedule and Status

Monday 16 April 2012 16:15 (30 minutes)

Presenter: HÜNING, Markus (DESY)

Session Classification: Project Status Reports

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

XFEL Science

Thursday 19 April 2012 09:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. CHAPMAN, Henry (CFEL)

Session Classification: XFEL Science

Contribution ID: 8 Type: not specified

SPB Experiment

Thursday 19 April 2012 09:30 (30 minutes)

Presenter: Dr MANCUSO, Adrian (DESY)

Session Classification: XFEL Science

Contribution ID: 9 Type: not specified

XFEL Photon Beam Properties and Prospects

Thursday 19 April 2012 10:00 (20 minutes)

Presenter: Dr YURKOV, Mikhail (DESY)

Session Classification: XFEL Science

Contribution ID: 10 Type: not specified

Charge and Bunchlength Scope

Tuesday 17 April 2012 09:40 (20 minutes)

Presenter: Dr ZAGORODNOV, Igor (DESY)

Session Classification: Operation Envelope

Contribution ID: 11 Type: not specified

Bunch Pattern Options

Tuesday 17 April 2012 09:20 (20 minutes)

Presenter: Mr DECKING, Winfried (DESY)

Session Classification: Operation Envelope

Contribution ID: 12 Type: not specified

LLRF Capabilities

Tuesday 17 April 2012 10:00 (20 minutes)

Presenter: Dr SCHLARB, Holger (DESY)

Session Classification: Operation Envelope

Contribution ID: 13 Type: not specified

Experiments Requirements

Tuesday 17 April 2012 09:00 (20 minutes)

Presenter: Dr TSCHENTSCHER, Thomas (European XFEL)

Session Classification: Operation Envelope

Contribution ID: 14 Type: not specified

Milestone Follow-Up, Scheduling, etc.

Thursday 19 April 2012 11:00 (15 minutes)

Presenter: Dr WICHMANN, Riko (Desy)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 15 Type: not specified

Operation Scope

Thursday 19 April 2012 11:15 (15 minutes)

Presenter: Mr DECKING, Winfried (DESY)

Session Classification: Working Group Summaries

Controls

Contribution ID: 16 Type: not specified

Controls

Thursday 19 April 2012 11:30 (15 minutes)

Presenter: REHLICH, Kay (DESY)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 17 Type: not specified

Machine Protection System

Thursday 19 April 2012 11:45 (15 minutes)

Presenter: STAACK, Martin (DESY)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 18 Type: not specified

Timing, FPGA & Electronics

Thursday 19 April 2012 12:00 (15 minutes)

Presenters: Dr SCHLARB, Holger (DESY); Mr GESSLER, Patrick (European XFEL GmbH)

Session Classification: Working Group Summaries

Vacuum

Contribution ID: 19 Type: not specified

Vacuum

Thursday 19 April 2012 12:15 (15 minutes)

Presenter: Dr LEDERER, Sven (DESY)

Session Classification: Working Group Summaries

Cold Linac

Contribution ID: 20 Type: not specified

Cold Linac

Thursday 19 April 2012 12:30 (15 minutes)

Presenter: Dr VOGEL, Elmar (DESY)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 21 Type: not specified

Front-end systems

Tuesday 17 April 2012 11:00 (15 minutes)

Presenter: AGHABAYAN, Arthur

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 22 Type: not specified

MicroTCA crate management

Tuesday 17 April 2012 11:15 (10 minutes)

Presenter: PETROSYAN, Vahan (DESY)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 23 Type: not specified

The DAQ system

Tuesday 17 April 2012 11:25 (15 minutes)

Presenters: WILKENS, Tim (DESY); RYBNIKOV, Vladimir (DESY)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 24 Type: not specified

High level services and feedbacks

Tuesday 17 April 2012 11:40 (10 minutes)

Presenter: Mr KAMMERING, Raimund (Deutsches Elektronen-Synchrotron Hamburg)

Session Classification: Control Software

jddd

Contribution ID: 25 Type: not specified

jddd

Tuesday 17 April 2012 11:50 (10 minutes)

Presenter: SOMBROWSKI, Elke (DESY)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 26 Type: not specified

Overview of architecture

Tuesday 17 April 2012 12:00 (10 minutes)

Presenter: Dr YOUNGMAN, christopher (DESY)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 27 Type: not specified

Control, scientific computing and data management software

Tuesday 17 April 2012 12:10 (20 minutes)

Presenter: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 28 Type: not specified

Visualization tool development

Tuesday 17 April 2012 12:30 (10 minutes)

Presenter: WEGER, Kerstin (XFEL)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 29 Type: not specified

Integration of Beckhoff control systems

Tuesday 17 April 2012 12:40 (10 minutes)

Presenter: Dr COPPOLA, Nicola (European XFEL GmbH)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 30 Type: not specified

Integration of Experiments and Diagnostics

Tuesday 17 April 2012 12:50 (10 minutes)

Presenter: Dr YOUNGMAN, christopher (DESY)

Session Classification: Control Software

Contribution ID: 31 Type: not specified

Parts and parts tracking as basics for quality management

Tuesday 17 April 2012 09:00 (30 minutes)

Primary author: Dr HAGGE, Lars (DESY)

Presenter: Dr HAGGE, Lars (DESY)

Session Classification: Milestone Follow-Up, Scheduling, Infrastrucutre Installation, Qual-

ity Management

Contribution ID: 32 Type: not specified

XFEL scheduling and schedule follow-up concept

Tuesday 17 April 2012 09:30 (30 minutes)

Primary author: Dr WICHMANN, Riko (Desy)

Presenter: Dr WICHMANN, Riko (Desy)

Session Classification: Milestone Follow-Up, Scheduling, Infrastrucutre Installation, Qual-

ity Management

Contribution ID: 33 Type: not specified

Project Integration Timeschedule (PIT) and reviews

Tuesday 17 April 2012 10:00 (30 minutes)

Primary author: HÜNING, Markus (DESY)

Presenter: HÜNING, Markus (DESY)

Session Classification: Milestone Follow-Up, Scheduling, Infrastrucutre Installation, Qual-

ity Management

Contribution ID: 34 Type: not specified

Discussion

Tuesday 17 April 2012 10:30 (30 minutes)

Session Classification: Milestone Follow-Up, Scheduling, Infrastrucutre Installation, Quality Management

Contribution ID: 35 Type: not specified

Warm vacuum system

Tuesday 17 April 2012 11:00 (30 minutes)

Presenter: Dr LEDERER, Sven (DESY)

Session Classification: Vacuum Systems

Contribution ID: 36 Type: not specified

BINP contribution to vacuum system

Tuesday 17 April 2012 11:30 (20 minutes)

Presenter: KRASNOW, Alexandre (BINP)

Session Classification: Vacuum Systems

Contribution ID: 37 Type: not specified

Laser heater vacuum system

Tuesday 17 April 2012 11:50 (10 minutes)

Presenter: HAMBERG, Matthias (Upsalla University)

Session Classification: Vacuum Systems

Contribution ID: 38 Type: not specified

TDS Vacuum

Tuesday 17 April 2012 12:00 (10 minutes)

Presenter: ZAVADTZEV, Alexandre (INR)

Session Classification: Vacuum Systems

Contribution ID: 39 Type: not specified

Diagnostics vacuum components

Tuesday 17 April 2012 12:10 (10 minutes)

Presenter: Dr NÖLLE, Dirk (DESY, MDI)

Session Classification: Vacuum Systems

Contribution ID: 40 Type: not specified

Photon vacuum system

Tuesday 17 April 2012 12:20 (10 minutes)

Presenter: Mr DOMMACH, Martin (European XFEL GmbH)

Session Classification: Vacuum Systems

Contribution ID: 41 Type: not specified

SASE3 gas attenuator

Tuesday 17 April 2012 12:30 (10 minutes)

Presenter: VILLANUEVA, Raul (XFEL)

Session Classification: Vacuum Systems

Contribution ID: 42 Type: not specified

Laser pulse picker at FLASH

Tuesday 17 April 2012 15:00 (15 minutes)

Presenter: GROSS, Matthias (DESY)

Session Classification: Machine Protection System / Personnel Interlock

Contribution ID: 43 Type: not specified

Personnel Interlock System

Tuesday 17 April 2012 14:00 (20 minutes)

Presenter: RACKY, Brunhilde (DESY)

Session Classification: Machine Protection System / Personnel Interlock

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Machine Protection System

Tuesday 17 April 2012 14:20 (20 minutes)

Presenter: STAACK, Martin (DESY)

Session Classification: Machine Protection System / Personnel Interlock

Contribution ID: 45 Type: not specified

Toroid Protection System

Tuesday 17 April 2012 14:50 (10 minutes)

Presenter: WERNER, Mattias (DESY)

Session Classification: Machine Protection System / Personnel Interlock

Contribution ID: 46 Type: **not specified**

Beam Loss Monitors

Tuesday 17 April 2012 14:40 (10 minutes)

Presenter: Dr KAUKHER, Alexander (DESY)

Session Classification: Machine Protection System / Personnel Interlock

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Radiation Monitoring

Tuesday 17 April 2012 15:15 (10 minutes)

Presenter: STAACK, Martin (DESY)

Session Classification: Machine Protection System / Personnel Interlock

Contribution ID: 48 Type: not specified

Equipment protection for the photon beam transport

Tuesday 17 April 2012 15:25 (20 minutes)

Presenter: Dr SINN, Harald (DESY)

Session Classification: Machine Protection System / Personnel Interlock

Contribution ID: 49 Type: not specified

Self-Seeding Options

Thursday 19 April 2012 10:20 (20 minutes)

Presenter: GELONI, Gianluca (European XFEl GmbH)

Session Classification: XFEL Science

Contribution ID: 50 Type: not specified

XFEL Timing System

Tuesday 17 April 2012 16:00 (15 minutes)

Presenter: HIDVEGI, Attila (Stockholm University)

Session Classification: Timing, Electronics & FPGA development

Contribution ID: 51 Type: not specified

Electronic developments, concepts and applications for the machine

Tuesday 17 April 2012 16:15 (15 minutes)

Presenter: REHLICH, Kay (DESY)

Session Classification: Timing, Electronics & FPGA development

Contribution ID: **52** Type: **not specified**

Electronic developments and concepts for the LLRF

Tuesday 17 April 2012 16:40 (20 minutes)

Presenter: Dr LUDWIG, Frank (DESY)

Session Classification: Timing, Electronics & FPGA development

Contribution ID: 54 Type: not specified

Electronic developments, concepts and applications for the Experiments and Photon Beam Line DAQ

Tuesday 17 April 2012 17:00 (15 minutes)

Presenter: Mr GESSLER, Patrick (European XFEL GmbH)

Session Classification: Timing, Electronics & FPGA development

Contribution ID: 55 Type: not specified

MicroTCA.4 crate development for LLRF

Tuesday 17 April 2012 16:30 (10 minutes)

Presenter: JEZYNSKI, Thomasz

Session Classification: Timing, Electronics & FPGA development

Contribution ID: 56 Type: not specified

FPGA Group, Framework developments and concepts

Tuesday 17 April 2012 17:15 (15 minutes)

Presenter: Mr GESSLER, Patrick (European XFEL GmbH)

Session Classification: Timing, Electronics & FPGA development

Contribution ID: 57 Type: not specified

Developments of the LLRF firmware also as basis for the start-up projects

Tuesday 17 April 2012 17:30 (15 minutes)

Presenter: Mr SCHMIDT, Christian (DESY)

Session Classification: Timing, Electronics & FPGA development