Karabo workshop

Report of Contributions

Welcome

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome

Tuesday, 24 September 2013 10:00 (15 minutes)

Primary author: Dr YOUNGMAN, Christopher (European XFEL)

Presenter: Dr YOUNGMAN, Christopher (European XFEL)

Session Classification: Day 1: Concepts, Basic Usage, Installation

Contribution ID: 1 Type: not specified

Karabo concept presentation with demo and "try-it-yourself"

Tuesday, 24 September 2013 10:15 (1h 45m)

Primary author: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH)

Presenter: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH)

Session Classification: Day 1: Concepts, Basic Usage, Installation

Contribution ID: 2 Type: not specified

Karabo concept presentation with demo and "try-it-yourself"

Tuesday, 24 September 2013 13:30 (2 hours)

Primary authors: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH); Ms WEGER, Kerstin (European

XFEL GmbH)

Presenters: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH); Ms WEGER, Kerstin (European XFEL

GmbH)

Session Classification: Day 1: Concepts, Basic Usage, Installation

Contribution ID: 3 Type: not specified

Karabo installation and software organization

Tuesday, 24 September 2013 16:00 (1h 30m)

Primary author: Dr SZUBA, Janusz (European XFEL)

Presenter: Dr SZUBA, Janusz (European XFEL)

Session Classification: Day 1: Concepts, Basic Usage, Installation

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Preparation of participant's laptops for day 2 and 3

Tuesday, 24 September 2013 17:30 (30 minutes)

Session Classification: Day 1: Concepts, Basic Usage, Installation

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Writing devices in C++

Wednesday, 25 September 2013 09:00 (3 hours)

Primary author: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH)

Presenter: Dr HEISEN, Burkhard (European XFEL GmbH)

Session Classification: Day 2: Device Development (focus on control issues)

Contribution ID: 6 Type: not specified

Writing devices in Python

Wednesday, 25 September 2013 13:30 (1h 45m)

Primary author: Dr ESENOV, Sergey (European XFEL GmbH)

Session Classification: Day 2: Device Development (focus on control issues)

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Karabo IO and Serialization: Binary, Xml, Hdf5

Wednesday, 25 September 2013 16:00 (1h 30m)

Primary author: WRONA, Krzysztof (European XFEL GmbH)

Presenter: WRONA, Krzysztof (European XFEL GmbH)

Session Classification: Day 2: Device Development (focus on control issues)

Contribution ID: 8 Type: not specified

Karabo scientific computing concepts

Thursday, 26 September 2013 09:00 (30 minutes)

Session Classification: Day 3: Device Development (focus on scientific computing)

Contribution ID: 9 Type: not specified

Implementing analysis pipelines

Thursday, 26 September 2013 09:30 (2h 30m)

Session Classification: Day 3: Device Development (focus on scientific computing)

Contribution ID: 10 Type: not specified

Calibration prototype-pipeline demo

Thursday, 26 September 2013 13:30 (1 hour)

Primary author: Dr HAUF, Steffen (European XFEL GmbH)

Presenter: Dr HAUF, Steffen (European XFEL GmbH)

Session Classification: Day 3: Device Development (focus on scientific computing)

Contribution ID: 11 Type: not specified

High-speed data recording concepts and demo

Thursday, 26 September 2013 15:30 (30 minutes)

Primary author: Dr BOUKHELEF, Djelloul (European XFEL GmbH)

Presenter: Dr BOUKHELEF, Djelloul (European XFEL GmbH)

Session Classification: Day 3: Device Development (focus on scientific computing)

Contribution ID: 12 Type: not specified

Calibration and analysis: facility concepts and user requirements

Friday, 27 September 2013 10:00 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 13 Type: not specified

What are the functional needs for each step in the chain (e.g.: hit finding must be fast and accurate; indexing can be slower)

Friday, 27 September 2013 10:30 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 14 Type: not specified

Quality metrics needed on the fly: Hits, indexing, integration...

Friday, 27 September 2013 11:00 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 15 Type: not specified

What live feedback is needed, define user needs

Friday, 27 September 2013 11:30 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 16 Type: not specified

Processing of serial crystallography data

Friday, 27 September 2013 13:30 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 17 Type: not specified

Processing of single particle data - differences in the analysis chain compared to crystallography

Friday, 27 September 2013 14:00 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 18 Type: not specified

Possibility of rejection using secondary diagnostics (TOF etc.)

Friday, 27 September 2013 14:30 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 19 Type: not specified

What do people really do with their exported data: a user's perspective (lessons from XTC vs HDF5, how is data typically accessed by users)

Friday, 27 September 2013 15:00 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 20 Type: not specified

Preliminary discussions on XFEL implementation, testing, first steps

Friday, 27 September 2013 16:00 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 21 Type: not specified

On which (already existing) analysis algorithms should we focus first to get speed up by distributed (parallel) processing?

Friday, 27 September 2013 16:30 (30 minutes)

Session Classification: Day 4: XFEL/CFEL collaboration session

Contribution ID: 22 Type: not specified

CrystFEL prototype-pipeline demo

Thursday, 26 September 2013 14:30 (1 hour)

Primary author: Dr YOON, Chun Hong

Presenter: Dr YOON, Chun Hong

Session Classification: Day 3: Device Development (focus on scientific computing)

Contribution ID: 23 Type: not specified

Caveats, advanced topics, future features

Thursday, 26 September 2013 16:30 (1h 30m)

Session Classification: Day 3: Device Development (focus on scientific computing)

Contribution ID: 24 Type: not specified

Reserved time (exercises, advanced topics, etc.)

Wednesday, 25 September 2013 17:30 (1 hour)

Session Classification: Day 2: Device Development (focus on control issues)

Contribution ID: 25 Type: not specified

Teststand Start-Up Tool

Wednesday, 25 September 2013 15:15 (15 minutes)

Primary author: Dr YOUNGMAN, Christopher (European XFEL)

Presenter: Dr YOUNGMAN, Christopher (European XFEL)

Session Classification: Day 2: Device Development (focus on control issues)