DGK Jahrestagung 2021

Europe/Berlin
DESY

DESY

Description

The next Annual Meeting of German Crystallographic Society (29. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Kristallographie - DGK) will take place from 15-18 March 2021.

The DGK2021 will be organised by DESY (Hamburg, Germany) as a virtual event, due to the present situation caused by the COVID-19 pandemic.

Crystallography is a modern, interdisciplinary field of research and relevant for many innovations ranging from novel pharmaceuticals to new materials. We are looking forward to meet crystallographers from different disciplines and to offer a virtual platform for a fruitful exchange of ideas at the DGK2021.

Registration opens: 5 Feb. 2021

Registration deadline: 19 Mar. 2021 

The participation is free of charge.

 

Scientific topics of the conference

The following scientific topics will be covered by the conference:

 

  • Bio-crystallography
  • Young crystallographers: Lightning talks
  • Inorganic crystal structures
  • Disordered Materials, complex crystal structures and aperiodic crystals, diffuse scattering and 3D-PDF
  • Spectroscopy
  • Neutron-Instrumentation
  • Extreme/non-ambient conditions
  • In situ / in operando studies
  • Inorganic functional materials
  • Energy materials: batteries, photovoltaics, etc.
  • Organic and metal-organic crystal structures
  • Framework structures: MOFs, COFs, etc.
  • Micro and nano-crystalline materials
  • Quantum crystallography
  • Electron diffraction and electron microscopy
  • Highly correlated systems

 

Further information will follow on this official DGK2021 conference webpage soon.

Registration
P11 Open Hutch Day
Registration DGK Annual Meeting
    • 13:00 13:20
      Opening
    • 13:20 14:30
      Plenary talk "Covid-19 related" 1h 10m
    • 14:30 14:45
      Coffee break 15m
    • 14:45 16:15
      Bio-crystallography
    • 14:45 16:15
      Inorganic crystal structures
    • 14:45 16:15
      Organic and metal-organic crystal structures
    • 16:15 16:45
      Coffee break 30m
    • 16:45 17:15
      MvL Award Lecture 30m
    • 17:15 18:15
      DGK Ehrenabend 1h
    • 09:00 10:00
      Atomic resolution structure determination by Cryo-EM - where are the limits? 1h
      Speaker: Holger Stark (MPI Göttingen)
    • 10:00 10:15
      Coffee break 15m
    • 10:15 11:45
      Diffuse Scattering 3D PDF
    • 10:15 11:45
      Extreme/non-ambient conditions
    • 10:15 11:45
      Young crystallographers: Lightning talks
    • 11:45 12:30
      Lunch break 45m
    • 12:30 14:00
      Poster session 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Plenary lecture - ‚3D PDF‘ 1h
      Speaker: Prof. Bo Iversen (Aarhus University)
    • 15:00 15:15
      Coffee break 15m
    • 15:15 16:45
      Bio-crystallography
    • 15:15 16:45
      Disordered Materials, complex crystal structures and aperiodic crystals, diffuse scattering and 3D-PDF
    • 15:15 16:45
      Spectroscopy
    • 16:45 17:00
      Coffee break 15m
    • 17:00 19:00
      DGK General Assembly 2h
    • 09:00 10:00
      Plenary lecture: ‚Time resolved SFX‘ 1h
      Speaker: Richard Neutze (University of Gothenburg)
    • 10:00 10:15
      Coffee break 15m
    • 10:15 11:45
      Advanced instrumentation and data analysis
    • 10:15 11:45
      Bio-crystallography
    • 10:15 11:45
      Inorganic functional materials
    • 10:15 11:45
      Micro and nano-crystalline materials
    • 11:45 12:30
      Lunch break 45m
    • 12:30 14:00
      Get-together: Young Crystalographers 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Plenary lecture: ,MOFs’ 1h
      Speaker: Ashlee J. Howarth (Concordia University, Montreal)
    • 15:00 15:15
      Coffee break 15m
    • 15:15 17:15
      Charge density and highly correlated systems
    • 15:15 17:15
      Electron diffraction and electron microscopy
    • 15:15 17:15
      In situ / in operando studies
    • 17:15 17:30
      Coffee break 15m
    • 17:30 18:30
      Poster session 1h
    • 09:00 10:00
      Plenary lecture:   ‘Crystallography of magnetic systems’ 1h
    • 10:00 10:15
      Coffee break 15m
    • 10:15 11:45
      Bio-crystallography
    • 10:15 11:45
      Energy materials: batteries, photovoltaics, etc.
    • 10:15 11:45
      Framework structures: MOFs, COFs, etc.
    • 10:15 11:45
      Quantum crystallography
    • 11:45 12:45
      Closing 1h
    • 12:45 13:30
      Virtual Tour through the DESY facilities for crystallography 45m