ACHTUNG! Indico Wartung mit Dienstunterbrechung am Donnerstag dem 16.12.2021 von 10:00 Uhr - 11:00 Uhr (CET). Bitte beenden Sie ihre Arbeit rechtzeitig um Datenverlusten vorzubeugen!
ATTENTION! Indico Maintenance with downtime on Thu 16 Dec 2021, 10 - 11h CET. Please finish your work in time to prevent data loss!

Monte Carlo Methods in Advanced Statistics Applications and Data Analysis

Europe/Berlin
MPI Munich

MPI Munich

Foehringer Ring 6 D-80805 Munich
Allen Caldwell (Max Planck Institute) , Frank Steffen (MPIM) , Kai Schweda (GSI) , Kevin Kroeninger (University of Goettingen) , Ralf Ulrich (KIT) , Thomas Schoerner-Sadenius (DESY)
Description
This school - the first one commonly organised by the three Helmholtz Alliances Terascale, HAP and EMMI and the Max Planck IMPRS EPP School - addresses physicists from particle physics, astro-particle physics and hadrons & nuclei at all career levels. The programme comprises lectures and exercises on important Monte Carlo based statistics and data analysis methods.

Topics:
- Basics of statistics and probability, random numbers and the Monte Carlo method
- Bayesian reasoning
- Information field theory
- Markov chain Monte Carlos
- Sampling and clustering
- Population Monte Carlo
- Nested sampling

More information on the contents of the individual presentations and exercises can be found connected to the respective timetable entries.


Welcome
Participants
  • Achim Gütlein
  • Alessandro Manfredini
  • Alex Agudo Berbel
  • Alice Zimmermann
  • Allen Caldwell
  • Anastasia Karavdina
  • Andrea Lazzaro
  • Andrea Münster
  • Andreas Zöller
  • Andy Strong
  • Antonis Georgakakis
  • Benjamin Hess
  • Bernhard Hohlweger
  • Björn Sörgel
  • Bonnie Chow
  • Christian Dreisbach
  • Christian Meineck
  • Christopher Regali
  • Daniele Zanzi
  • David Sosa
  • Dimitrios Palioselitis
  • Dorothea Wilms
  • Fabian Krinner
  • Fabrizia Guglielmetti
  • Felix Böhmer
  • felix riehn
  • Frank Steffen
  • Frederik Beaujean
  • Friedrich Hönig
  • Georg Sauerwein
  • Georgios Vasilopoulos
  • Giselher Wichmann
  • Hamzeh Alavirad
  • Heng-Ye Liao
  • Jan Niklas Grieb
  • Jochen Thäder
  • Johannes Rauch
  • Julia Bloemer
  • Julius Gronefeld
  • Katharina Ecker
  • Kevin Kroeninger
  • Lingxin Meng
  • Lucia Garbini
  • Malte Hecker
  • Marcel Strzys
  • Marco De Pascale
  • Marco Szalay
  • Marco Tazzari
  • Markus Ball
  • Markus Koehler
  • Markus Lauscher
  • Markus Schumacher
  • Martin Völkl
  • Matteo Agostini
  • Matteo Palermo
  • Maximilian Goblirsch-Kolb
  • Nataliia Kondrashova
  • Natalya Lyskova
  • Niccolo' Moretti
  • Nicole Martin
  • Nikolai Hartmann
  • Paul Maanen
  • Rüdiger Haake
  • Salvador Salazar
  • SARA GHASEMI
  • Sebastian Dorn
  • Sebastian Thüer
  • Simon Knutzen
  • Simone Amoroso
  • Simone Biondini
  • Stefan Gieseke
  • Stephan Jahn
  • Stephan Schmeing
  • Sverre Dørheim
  • Theodor Rascanu
  • Thomas Kühne
  • Thomas Maier
  • Thomas Pöschl
  • Tobias Bode
  • Tobias Kunz
  • Tobias Szameitat
  • Torsten Ensslin
  • Vanessa Boehm
  • Veronika Chobanova
Support
    • 09:00 10:30
      Registration 1h 30m
    • 10:30 12:30
      Basics 1: Basis of statistics, probability etc. 2h
      Speaker: Allen Caldwell (Max Planck Institute)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Basics 2: Random numbers, distributions etc. 1h 30m
      Speaker: Allen Caldwell (Max Planck Institute)
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 18:00
      Basics 3: Logic, information and Bayesian reasoning (lecture) 2h
      Speaker: Dr Torsten Ensslin (MPA)
    • 18:30 20:00
      Welcome reception 1h 30m
    • 09:00 10:30
      Basics 4: Information field theory - from data to images (lecture) 1h 30m
      The problem of reconstrucing an image or a function from data is generally ill-posed. The desired signal has an infinite number of degrees of freedom whereas the data is only providing a finite number of constraints. Additional statistical information and other knowledge has to be used to regularize the problem. Information field theory permits us to formulate signal inference problems rigorously using probabilistic language to combine data and knowledge. It helps us to exploit existing methods developed for field theories to derive optimal reconstruction algorithms. In this course, an introduction to the basic principles of information field theory will be given and illustrate by concrete examples from astrophysical applications.
      Speaker: Dr Torsten Ensslin (MPA)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      NIFTY: Numerical information field theory 1h 30m
      This Tutorial introduces NIFTY, "Numerical Information Field Theory", which allows a user an abstract formulation and programming of SIGNAL inference AND IMAGE RECONSTRUCTION algorithms. NIFTY is a versatile Python library designed to enable the development of signal inference algorithms that operate regardless of the underlying spatial grid and its resolution. The Tutorial covers the simulation of mock data from Gaussian random processes and a Wiener filter reconstruction of the underlying signal field from this data set. Using NIFTY, this filter can be applied on a variety of spaces; e.g., point sets, n-dimensional regular grids, spherical spaces, their harmonic counterparts, and product spaces constructed as combinations of those.
      Speaker: Marco Selig (MPA Garching)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:45
      Bayesian mixture modelling 1h 45m
      A method to solve the long-lasting problem of disentanglement of the background from the sources is given by Bayesian mixture modelling (Guglielmetti F., et al., 2009, MNRAS, 396,165). The technique employs a joint estimate of the background and detection of the sources in astronomical images. Bayesian probability theory is applied to gain insight into the coexistence of background and sources through a probabilistic two-component mixture model. Uncertainties of the background and source signals are consistently provided. Background variations are properly modelled and sources are detected independent of their shape. No background subtraction is needed for the detection of sources. Poisson statistics is rigorously applied throughout the whole algorithm. The technique is general and applicable to count detectors. Practical demonstrations of the method will be given through simulated data sets and data observed in the X-ray part of the electromagnetic spectrum from ROSAT and Chandra satellites.
      Speaker: Fabrizia Guglielmetti (MPE Garching)
      Slides
    • 15:45 16:15
      Coffee break 30m
    • 16:15 18:00
      Multivariate analysis 1h 45m
      Speaker: Balazs Kegl (LAL, Orsay)
      Paper
      Slides
    • 09:00 10:30
      Markov chain Monte Carlo 1 1h 30m
      Speaker: Remi Bardenet (Oxford)
      Paper
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Markov chain Monte Carlo 2 1h 30m
      Speakers: Ralf Ulrich (KIT) , Remi Bardenet (Oxford)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 16:00
      BAT - a complex Markov chain Monte Carlo application 2h
      BAT - a complex Markov chain Monte Carlo application The tutorial will give an introduction to the Bayesian Analysis Toolkit (BAT), a C++ tool for Bayesian inference. The software is based on algorithms for sampling, optimization and integration where the key algorithm is Markov Chain Monte Carlo. Interfaces to existing software tools exists, e.g., the ROOT implementation of Minuit, and the Cuba library. A simple physics example will be discussed and formulated as a statistical model in BAT. The first steps will include the calculation of marginal distributions and uncertainty propagation. The example will also be used to explain the basic functionalities of BAT.
      Speaker: Dr Kevin Kroeninger (University of Goettingen)
      Slides
    • 16:00 16:30
      Coffe break 30m
    • 16:30 18:00
      The STAN package: Bayesian Inference based on Hamiltonian Monte Carlo 1h 30m
      Speaker: Michael Betancourt
      Literature
    • 09:00 10:30
      Basic sampling methods, convergence, variance reduction - and connections to MC event generators 1h 30m
      We consider Monte Carlo methods specific to the use in Monte Carlo event generators. After an introduction to Monte Carlo sampling or integration we will discuss some methods of variance reduction with phase space integration as application in mind. Finally we briefly discuss Multi Channel integration as the key to the integration of multi body final state matrix element.
      Speaker: Stefan Gieseke (KIT)
      Slides and exercises
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Exercises on MC sampling 1h 30m
      Speaker: Allen Caldwell (Max Planck Institute)
      Exercises
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 16:00
      Nested sampling 2h
      Speaker: Udo v. Toussaint (IPP Garching)
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:00
      Nested sampling using PyMultiNest 1h 30m
      Speaker: Johannes Buchner (MPE Garching)
      Slides
    • 18:30 23:00
      School dinner 4h 30m
    • 09:00 10:30
      Population MC 1 1h 30m
      Adaptive importance sampling, or population Monte Carlo (PMC), is a powerful technique to sample from and integrate over complicated distributions that may include degeneracies and multiple modes in up to roughly 40 dimensions. PMC is best for tough problems as the costly evaluation of the target distribution can be massively parallelized. Based on a simplified global fit for new physics, the individual parts of the algorithm ranging from the initialization over proposal-function updates to the final results are presented step by step in a hands-on and visual fashion. Only basic knowledge of C++ is required in order to modify the given source-code examples for a more rewarding learning experience.
      Speaker: Frederic Beaujean (MPI Munich)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Population MC 2 1h 30m
      Speaker: Frederic Beaujean (MPI Munich)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Q&A session 1h 30m