Joint Workshop on Detector Development for Future Particle Physics and Photon Science Experiments

Europe/Berlin
FLASH Building (28c) (DESY)

FLASH Building (28c)

DESY

Felix Sefkow (DESY), Heinz Graafsma (DESY), Ingrid-Maria Gregor (DESY), John Morse (ESRF)
Description
Under the auspices of the IEEE Nuclear Science Symposium, the Deutsches Elektronen Synchrotron (DESY) will host a Joint Workshop on Detector Development for Future Photon Science and High Energy Particle Physics Experiments at DESY in Hamburg, on October 16-17, 2008. The main objective for this joint workshop is to bring together detector experts from both fields, to foster their mutual understanding, and trigger ideas for cooperation. There is a huge potential for cross-fertilization with benefits for both the photon science and particle physics communities. To achieve this, it is important to first understand the different needs of the two communities and identify those areas of development that are of mutual benefit. The workshop will consists of invited talks only, with plenty of opportunities for discussion. At the end of the workshop a round table discussion involving all speakers will take place to address the challenge of "how to build the bridge" between the two communities. This discussion will help point the way forward to bring the often quoted "synergies" to reality. The opening address will be given by Rolf-Dieter Heuer, the 2008 NSS Program Chair.
more information
Participants
  • Adam Webb
  • Ajay Kumar Srivastava
  • Alexander Kaukher
  • Andreas Schwarz
  • Andreas Wolf
  • Angelica Cecilia
  • Angelo Dragone
  • Annika Lohstroh
  • Beat Henrich
  • Borut Solar
  • Bruno Becker-de Mos
  • Carsten Niebuhr
  • Christoph Hermes
  • Christophe de LA TAILLE
  • Christopher Youngman
  • Claus Kleinwort
  • D. Peter Siddons
  • Dale Prokopovich
  • Daniel Haas
  • Dieter Notz
  • Eckhard von Toerne
  • Edgar Weckert
  • Edmund Welter
  • Erik HEIJNE
  • Felix Sefkow
  • Frans Kniest
  • Gabriella Carini
  • Ghanshyam Chourasiya
  • Guillaume Potdevin
  • Hannes Rotzinger
  • Harry Weerts
  • Heinz Graafsma
  • Helmut Klaer
  • Henrique Araujo
  • Igor Katkov
  • Inge Diehl
  • Ingrid-Maria Gregor
  • Inma Ramos
  • Jan Visser
  • Jennifer Boek
  • Jens Weingarten
  • Johana Chirinos
  • John MORSE
  • Karsten Hansen
  • Ken'ichi Sato
  • Marc Christophersen
  • Marc WINTER
  • Mathias Reinecke
  • Matthew Wilson
  • Matthew Wing
  • Matthias Hartig
  • Michael Campbell
  • Michael Lohmann
  • Michael Randall
  • Nicola Tartoni
  • Niels van Bakel
  • Pablo Fajardo
  • Paul O'Connor
  • Peter Goettlicher
  • Peter Kostka
  • Petr Ilinski
  • Petr Smirnov
  • Philipp Roloff
  • Pierre Dressler
  • Piet De Moor
  • Sebastian Weber
  • Sergey Esenov
  • Shrichand Jakhar
  • Stephan Oberstedt
  • Uli Koetz
  • Ulrich Husemann
  • Ulrich Trunk
  • Veljko Radeka
  • Winnie Wong
  • YOUNGIM KIM
  • Thursday, October 16
    • 1:00 PM 3:15 PM
      Opening and Science Session
      • 1:00 PM
        Opening Remarks and Purpose of the Meeting 15m
        Speaker: Rolf-Dieter Heuer
        Slides
      • 1:15 PM
        Present and Future of Photon Science Experiments 1h
        Speaker: Edgar Weckert (DESY)
      • 2:15 PM
        Present and Future of High Energy Particle Experimentation 1h
        Speaker: Harry Weerts (Argonne National Lab)
        Slides
    • 3:15 PM 3:45 PM
      coffee break 30m
    • 3:45 PM 6:45 PM
      Sensor Session
      more information
      • 3:45 PM
        Sensor Technologies 1h
        Speaker: Kenichi Sato (Hamamatsu)
        Slides
      • 4:45 PM
        HEP Applications 1h
        Speaker: Marc Winter (IPHC-Strasbourg)
        Slides
      • 5:45 PM
        PS Applications 1h
        Speaker: Veljko Radeka (Brookhaven National Lab)
        Slides
    • 7:30 PM 10:30 PM
      social dinner 3h
  • Friday, October 17
    • 8:30 AM 10:30 AM
      Frontend Electronics Session
      • 8:30 AM
        Frontend Electronics: Technologies 1h
        Speaker: Paul O'Connor (Brookhaven National Lab)
        Slides
      • 9:30 AM
        PS Applications 1h
        Speaker: Michael Campbell (CERN)
        Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      coffee break 30m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      FE Session and Interconnections
      • 11:00 AM
        HEP Applications 1h
        Speaker: Christophe de la Taille (LAL Orsay)
        Slides
      • 12:00 PM
        Interconnections: Technologies 1h
        Speaker: Piet De Moor (IMEC)
        Slides
    • 1:00 PM 2:00 PM
      lunch break 1h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Data Acquisition Session
      • 2:00 PM
        HEP Applications 1h
        Speaker: Matthew Wing (University College London)
        Slides
      • 3:00 PM
        PS Applications 1h
        Speaker: Christopher Youngman (DESY)
        Slides
    • 4:00 PM 4:30 PM
      coffee break 30m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Round table discussion

      ‘How to build the bridge between Particle Physics and Photon Science Detector Developments’