7th Linear Collider School 2018

Europe/Berlin
Frauenchiemsee

Frauenchiemsee

Description
NEWS: DUE TO DELAYS IN CONSTRUCTION WORK, THE "CHIEMSEE BAHN" IS NOT YET WORKING, UNFOTUNATELY! AT WEEKENDS, THERE IS A BUS CONNECTION FROM PRIEN STATION TO THE HARBOUR, WHERE THE SHIPS TO FRAUENCHIEMSEE ARE LEAVING! DURING THE WEEK THERE IS NOT BUS CONNECTION FROM PRIEN STATION TO THE HARBOUR, BUT IT IS ONLY A 20 MINUTES WALK, FOLLOW THE 'SEESTRASSE', IT GOES DIRECTLY TO THE HARBOUR. Welcome to the Linear Collider School 2018! The latest in this successful series of physics schools will take place 6-13 May 2018 at Frauenchiemsee, Germany. The school is aimed at Master- and PhD students and postdoctoral researchers working in particle physics. The programme consists of lectures covering the following topics: Future High Energy Collider (HL-LHC, LC, FCC, FCC-ee) -- e+e- Accelerators Physics-- Detector Physics -- Top/Higgs/BSM Physics Aspects -- Precision Calculations -- Physics and Philosophy -- Cosmology -- Current LC Status. We welcome presentations by students from any area of particle physics: B-factories, LHC-, LC-analyses, neutrino experiments, dark matter searches, theory etc. There is a registration fee of 400 EUR for students. Accommodation (double rooms for students), breakfast, lunch, dinner and all coffee breaks are all included in this fee!
Flyer Chiemsee
Frauenchiemsee
Poster
Ship Tours at the lake
Participants
  • Abdelkrim Soutih
  • Amirrafiq Alfarra
  • Brian Foster
  • Daniel Meuser
  • Georg Weiglein
  • Gudrid Moortgat-Pick
  • Hanna Mahlke
  • Helge Zellermann
  • hicham atmani
  • Ivan Sobolev
  • Jakob Beyer
  • Jan Kalinowski
  • Jerome Baudot
  • Juergen Reuter
  • Junping Tian
  • Khaled Alharbi
  • Khimananda Subedi
  • Krisztian Peters
  • Lara Schildgen
  • Marc Muckelberg
  • Michael Hübner
  • Michael Krämer
  • Michael Matlis
  • Natasa Vukasinovic
  • Nele Helweg
  • OLIN LYOD PINTO
  • Robert Bosley
  • Roman Poschl
  • Serhat Atay
  • Tobias Pick
  • Tom Coates
  • Valerie Domcke
  • Wolfgang Hillert
  • Yan wang
  • Yixuan Zhang
  • Yu Kato
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Physics Opportunities at Future High Energy Colliders: HL-LHC, LC, FCC, FCC-ee
      Convener: Krisztian Peters (DESY)
      slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Physics Opportunities at Future High Energy Colliders: HL-LHC, LC, FCC, FCC-ee
      Convener: Krisztian Peters (DESY)
      slides
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 1:30 PM 3:30 PM
      Linear Collider Detector Concepts: Calorimetry -- details and future aspects
      Convener: Mr Roman Poeschl (LAL Orsay)
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Precision Higgs Measurement at the LC
      Convener: Mr Junping TIAN (KEK)
      slides
    • 5:00 PM 5:30 PM
      Students Presentations: Preparation
      Convener: Gudrid Moortgat-Pick (University of Hamburg / DESY)
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:30 AM 10:30 AM
      e+e- accelerators: basics, dampings rings, final focus, etc.
      Convener: Prof. Wolfgang Hillert (University of Hamburg, Institute of Experimental Physics)
      slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      e+e- accelerators: basics, dampings rings, final focus, etc.
      Convener: Prof. Wolfgang Hillert (University of Hamburg, Institute of Experimental Physics)
      slides
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Higgs Physics
      Convener: Georg Weiglein (DESY)
      slides
    • 2:30 PM 4:30 PM
      Students Presentations
      • 2:30 PM
        Higgs decay to ZZ* at CLIC 25m
        Speaker: Natasa Vukasinovic (Vinca Institute, Belgrad)
        Slides
      • 3:00 PM
        Higgs mass predictions im MSSM: impact of botton and tau contributions 25m
        Speaker: Ivan Sobolev (DESY)
        Slides
      • 3:30 PM
        Kinematic fit to Higgs to invisible 25m
        Speaker: Mr Yu Kato (University of Tokyo)
        Slides
      • 4:00 PM
        Characteristics of a Diamond like Carbon Coated (DLC) Gas Electron Multiplier (GEM) 25m
        Speaker: Mr Amirrafiq Alfarra (University of Siegen)
        Slides
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Funding in Basic Research: Where does my tax money go? 1h
      Speaker: Dr Hanna Mahlke
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:30 AM 10:30 AM
      e+e- accelerators:basics, damping rings, final focus
      Convener: Prof. Wolfgang Hillert (University of Hamburg, Institute of Experimental Physics)
      slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      e+e- accelerators:basics, damping rings, final focus
      Convener: Prof. Wolfgang Hillert (University of Hamburg, Institute of Experimental Physics)
      slides
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 1:30 PM 2:30 PM
      BSM Searches and Prospects at the LC
      Convener: Jan Kalinowski (Warsaw University)
      slides
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Analysis of Effective Field Theory in Higgs Physics
      Convener: Mr Junping TIAN (KEK)
      slides
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee 30m
    • 4:00 PM 6:00 PM
      Physics and Philosophy
      Convener: Prof. Michael Krämer (RWTH Aachen)
      slides
    • 6:00 PM 9:00 PM
      Visit and dinner at the lical brewery 3h
    • 8:30 AM 6:00 PM
      Excursion: either Mountains or boat trip or Castle
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Linear Detector Concepts: tracking and flavour issues
      Convener: Dr Jerome Baudot (Strasbourg)
      slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Linear Detector Concepts: tracking and flavour issues
      Convener: Dr Jerome Baudot (Strasbourg)
      slides
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 1:30 PM 3:30 PM
      Cosmology -- the Universe as a laboratory
      Convener: Ms Valerie Domcke (DESY)
      slides
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Students Presentations
      • 4:00 PM
        Multifield aspects of NMSSM inflation 25m
        Speaker: Mr Michael Matlis (Master Student)
        Slides
      • 4:30 PM
        Cyramic GEM at ILC 25m
        Speaker: Mr Serhat Atay (University of Siegen)
        Slides
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Future Physics Questions 1h
      Speaker: Georg Weiglein (DESY)
      Slides
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Physics Potential of e+e- B-Factories
      Convener: Dr Jerome Baudot (Strasbourg)
      slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      BSM Searches and Prospects at the LC
      Convener: Jan Kalinowski (Warsaw University)
      slides
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Top Quark Physics at the LC: a window to new physics
      Convener: Juergen Reuter (DESY)
      slides
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Students Presentations
      • 2:30 PM
        ttH at CLIC 1.4 TeV 25m
        Speaker: Mr Yixuan Zhang (DESY Summer Student)
        Slides
      • 3:00 PM
        Helical undulator-based e+ source 25m
        Speaker: Mr Khaled Alharbi (Hamburg Uni-DESY)
        Slides
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Software Tools
      Convener: Juergen Reuter (DESY)
      slides
    • 5:00 PM 6:15 PM
      Latest developments for future e+e- frontier colliders
      Convener: Prof. Brian Foster (DESY)
      slides
    • 6:15 PM 7:30 PM
      Dinner 1h 15m
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Workshop-recap
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Students recap 1h
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h