1st Terascale School of Machine Learning

Europe/Berlin
SR4 (DESY)

SR4

DESY

Description

The school aims at PhD students and young postdocs, and offers not only a basic introduction to machine learning, but also talks from leading experts in the field on their current research projects. The list of lectures comprises:
- Introduction to Machine Learning
- Introduction to Deep Learning
- Latest developments and new challenges in the field
- Machine learning outside High Energy Physics

In addition to the lectures, several hands-on tutorials will be offered, covering:
- TMVA
- PyTorch
- Keras and Tensorflow

One afternoon is reserved for a ML challenge.

In order to participate successfully in the school, we expect students to have at least basic knowledge of Python and numPy. If you don't have experience with it, please register to our pre-courses on Monday morning. The official school program will start on Monday afternoon. Please bring your own laptop for the tutorials.

The registration fee is 60 Euro and has to be paid in cash during the school. The number of attendees is limited to 80, in order to get a place please register early.

DESY map
Poster
    • 09:30 11:00
      Introduction to Python (optional pre-tutorial) 1h 30m
      Link to GitHub
      Slides
    • 11:00 11:20
      Coffee break 20m
    • 11:20 13:00
      Introduction to numPy (optional pre-tutorial) 1h 40m
    • 13:00 14:00
      Registration 1h
    • 14:00 14:10
      Welcome 10m
      Speaker: Dr Isabell-A. Melzer-Pellmann (DESY)
      Slides
    • 14:10 15:40
      Introduction to Machine Learning (part I) 1h 30m
      Speaker: Fedor Ratnikov
      Slides
    • 15:40 16:00
      Coffee break 20m
    • 16:00 17:30
      Introduction to Machine Learning (part II) 1h 30m
    • 17:30 19:00
      TMVA Tutorial 1h 30m
      Speaker: Lorenzo Moneta
      Link to tutorial
      Slides
    • 09:30 11:00
      Introduction to Deep Learning (part I) 1h 30m
      Speaker: Dr Dirk Kruecker (DESY)
    • 11:00 11:20
      Coffee break 20m
    • 11:20 13:00
      Introduction to deep learning + pyTorch tutorial (part II) 1h 40m
      Speaker: Dr Dirk Kruecker (DESY)
    • 13:00 14:00
      Lunch break 1h
    • 14:00 15:30
      Introduction to Deep Learning + pyTorch tutorial (part III) 1h 30m
      Speaker: Dr Dirk Kruecker (DESY)
    • 15:30 15:50
      Coffee break 20m
    • 15:50 17:30
      Introduction to Deep Learning + pyTorch tutorial (part IV) 1h 40m
      Speaker: Dr Dirk Kruecker (DESY)
    • 09:30 11:00
      Deep Learning - Convolutional and recurrent networks 1h 30m
      Speaker: Gregor Kasieczka (Institut fuer Experimentalphysik / UHH)
      Slides
    • 11:00 11:20
      Coffee break 20m
    • 11:20 12:50
      Adversarial Frameworks - from traditional GANs to WGANs and progressive GANs 1h 30m
      Speaker: Mr Jonas Glombitza (RWTH Aachen)
      Slides
    • 12:50 14:00
      Lunch break 1h 10m
    • 14:00 15:30
      Tutorial: Tensorflow 1h 30m
      Speaker: Mr Adam Elwood (DESY)
      Slides
    • 15:30 15:50
      Coffee break 20m
    • 15:50 17:50
      Tutorial: Keras 2h
      Speaker: Dr Christian Contreras Campana (DESY)
      Slides
    • 17:50 18:00
      Break 10m
    • 18:00 19:00
      Networked data-science for research, academic communities and beyond 1h
      There is an exceptional way of doing data-driven research employing networked community. The following examples can illustrate the approach: Galaxy Zoo or Tim Gower’s blog. However many cases of collaboration with the data-science community within competitions organised on Kaggle or Coda Lab platforms usually get limited by restrictions on those platforms. Common Machine Learning quality metrics do not necessarily correspond to the original research goal. Constraints imposed by the problem statement typically look artificial for ML-community. Preparing a perfect competition takes a considerable amount of efforts. On the contrary research process requires a lot of flexibility and ability to look at the problem from different angles. I’ll describe the alternative research collaboration process can bridge the gap between domain-specific research and data science community. Notably, it can involve academic researchers, younger practitioners and all enthusiasts who are willing to contribute. Such research process can be supported by an open computational platform that will be described along with essential examples for the audience of the workshop.
      Speaker: Andrey Ustyuzhanin
      Slides
    • 19:00 22:00
      School dinner 3h
    • 09:30 10:30
      Machine learning outside HEP 1h
      Speaker: Simone Frintrop
    • 10:30 10:50
      Coffee break 20m
    • 10:50 12:30
      Machine Learning with Less or no Simulation Dependence 1h 40m
      Speaker: Benjamin Nachman
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Challenge 1h 30m
      Speakers: Gregor Kasieczka (Institut fuer Experimentalphysik / UHH) , Dr Lydia Brenner (DESY)
      Slides
    • 15:30 15:50
      Coffee break 20m
    • 15:50 18:00
      Challenge (continued) 2h 10m
    • 09:30 10:30
      Advanced Deep Learning: Understanding the black box, physics, ... 1h
      Speaker: Gregor Kasieczka (Institut fuer Experimentalphysik / UHH)
      Slides
    • 10:30 10:50
      Coffee break 20m
    • 10:50 11:20
      Presentation of the best three challenge results 30m
      notes
      Slides
    • 11:20 12:50
      Likelihood-free inference, its connections with a typical analysis and recent developments in ML 1h 30m
      Speaker: Gilles Louppe
      Slides
    • 12:50 13:00
      Goodbye 10m