Proton Structure in the LHC Era - School and Workshop

Europe/Berlin
SR 4a/b (DESY Hamburg)

SR 4a/b

DESY Hamburg

Notkestr. 85 D-22607 Hamburg Germany
Description
The registration fee is 40 EUR.
Poster
Participants
  • Alberto Guffanti
  • Aleksander Kusina
  • Aleksandra Lelek
  • Alireza Alee Daneshvar
  • Amanda Cooper-Sarkar
  • Artur Trofymov
  • Daniel Britzger
  • Davison Soper
  • Dmitry Kalinkin
  • Florian Lyonnet
  • Fredrick Olness
  • Georg Sieber
  • Guenther Dissertori
  • Hans Van Haevermaet
  • Hayk Pirumov
  • Karl Koller
  • Katerina Lipka
  • Klaus Rabbertz
  • Kristin Lohwasser
  • Ksenia Gasnikova
  • Lewis Armitage
  • Marco Guzzi
  • Markus Schulze
  • Nataliia Kondrashova
  • Nataliia Zakharchuk
  • Oleg Kuprash
  • Patrick Connor
  • Pavel Nadolsky
  • Pavel Starovoitov
  • RAJDEEP CHATTERJEE
  • Ringaile Placakyte
  • Sevda Rzayeva
  • Stefano Camarda
  • Sven-Olaf Moch
  • Voica Radescu
  • Volodymyr Myronenko
Contact and support
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Arrival and registration
    • 9:30 AM 1:00 PM
      Lectures
      • 9:30 AM
        Enhancing discovery potential: QCD precision measurements at the LHC (A. Cooper-Sarkar, University of Oxford) 1h
        The presentation should describe the limitations for Higgs precision measurements and searches at the LHC, in particular which searches are limited by the imprecision of the PDF, alfa_s, quark masses and the missing higher order calculations (estimated by scale variations).
        Speakers: Prof. A. Cooper-Sarkar (Oxford), Prof. Amanda Cooper-Sarkar (Oxford University)
        Slides
      • 10:30 AM
        Determinations of the strong coupling constant at the LHC, and the role of PDFs in there (G. Dissertori, ETH Zuerich) 1h
        The presentation should focus on the experimental methods of determination of alfa_s in particular on hadron colliders and address problems limiting its precision.
        Slides
      • 11:30 AM
        Break 30m
      • 12:00 PM
        The tricky part of the factorization: Parton Distribution Functions (D. Soper, University of Oregon) 1h
        The presentation should include theoretical basics of the factorization, including the discussion of QCD coefficient functions and fixed order calculations and also explain PDF and PDF determination.
        Slides
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:30 PM 6:00 PM
      Tutorials
      • 2:30 PM
        Introduction to HERAFitter 1h 30m
        Speaker: Mrs Ringaile Placakyte (DESY)
        Slides
      • 4:00 PM
        Coffee Break 30m
      • 4:30 PM
        HERAFItter: PDF determination using DIS data 1h 30m
        Speaker: Dr Hayk Pirumov (DESY)
        Slides
    • 9:30 AM 1:00 PM
      Lectures
      • 9:30 AM
        The precise part of the factorization: theory calculations at NLO and NNLO (M. Schulze, CERN ) 1h
        Review of theory calculations for various QCD processes, which are relevant for PDF determination. Influence of the electroweak corrections. (NB: Jets will be treated in a dedicated lecture).
        Slides
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        Jets in hadron collider at highest order (Z. Nagy, DESY) 1h
        Theory challenges in calculation of higher order (multi) jet production in hadronic collisions, influence of electroweak corrections.
        Speaker: Dr Zoltan Nagy (DESY)
        Slides
      • 12:00 PM
        The number of flavors and the quark masses (S.-O. Moch, University of Hamburg) 1h
        Theory review of the quark mass concepts (running, pole) and the role of the flavor number treatment and transitions massive-> massless. Meaning of the quark mass in different approaches.
        Speaker: Sven-Olaf Moch (UHH)
        Slides
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:30 PM 6:30 PM
      Tutorials
      • 2:30 PM
        Reweighting as an alternative to fitting 1h
        Speakers: Dr Alberto Guffanti (University of Freiburg), Dr Kristin Lohwasser (Universität Freiburg)
        Slides
      • 3:30 PM
        coffee break 30m
      • 4:00 PM
        Fast grids techniques. FastNLO 1h 30m
        Speakers: Daniel Britzger (DESY), Klaus Rabbertz (KIT)
        Shell text
        Slides
      • 5:30 PM
        Top-pair production in the fits: Difftop 1h
        Speaker: Dr Marco Guzzi (DESY)
        Slides
    • 7:30 PM 9:30 PM
      Event Dinner 2h

      Dinner at Lamberts (for details see the "Dinner" menue item on the left)

    • 9:30 AM 11:00 AM
      Tutorials
      • 9:30 AM
        Fast grid techniques: APPLGrid 1h 30m
        Speakers: Dr Mark Sutton (University of Sussex), Pavel Starovoitov (DESY)
        Slides
    • 11:00 AM 11:30 AM
      break 30m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      Tutorials
      • 11:30 AM
        HERAFitter: PDF determination using LHC data 1h 30m
        Speakers: Dr Voica Radescu (DESY), Dr Voica Radescu (DESY)
        Slides
    • 1:00 PM 2:15 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 2:15 PM 2:45 PM
      Tutorials: Discussions along the results of the PDF school
      • 2:15 PM
        Discussions along the HERAFitter Results at the school 30m
    • 2:45 PM 3:00 PM
      break 15m
    • 3:00 PM 4:30 PM
      HERAFitter Users' meeting: https://indico.cern.ch/event/342871/
      • 3:00 PM
        HERAFitter Users' Meeting 1h 30m
        https://indico.cern.ch/event/342871/
    • 9:30 AM 1:00 PM
      Discussion of common issues: Vidyo access: http://vidyoportal.cern.ch/flex.html?roomdirect.html&key=QpFaaSZLsTe1
      • 9:30 AM
        Theoretical uncertainties in PDF analysis: scale variations: chair S. Moch 20m
        Speaker: Sven-Olaf Moch (UHH)
        Slides
      • 9:50 AM
        Treatment of errors in PDF fits. Chair S. Camarda 20m
        - experimental systematic errors - how to estimate correlations between different data sets - what to do if different experimental data sets conflict
        Speaker: Stefano Camarda (DESY)
        Slides
      • 10:10 AM
        Which number of flavours to use for which data? Flavour separation and Strange PDF. Chair F. Olness 20m
        Speaker: Prof. Fred Olness (SMU)
        Slides
      • 10:30 AM
        Review of the benchmarking exercise and METAPDF: chair P. Nadolsky 20m
        Speaker: Pavel Nadolsky (Southern Methodist University)
        Slides
      • 10:50 AM
        Ongoing developments towards new prescription by PDF4LHC group: chair A. Cooper-Sarkar 20m
        Speaker: Prof. A. Cooper-Sarkar (Oxford)
      • 11:10 AM
        Transverse Momentum Distributions for LHC: chair H. Jung 20m
        Speaker: Hannes Jung (DESY)
        Slides
      • 11:30 AM
        AOB: all 1h 30m
    • 1:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 30m
    • 1:30 PM 3:00 PM
      PROSA network meeting (internal) 1h 30m
      For PROSA members, please find the agenda on the PROSA wiki page: https://prosa.desy.de