MCNet and Terascale Alliance Monte Carlo School 2013

Europe/Berlin
Mariaspring

Mariaspring

Rauschenwasser 78 37120 Bovenden phone: +49 5594 9506 0 fax: +49 5594 9506 50 email: info@mariaspring.de
Description
Both the EU Monte Carlo Network MCNet and the Terascale Alliance "Physics at the Terascale" have a long tradition of organising schools on HEP Monte Carlo event generators. This year, the two efforts are merged, and the common 2013 Monte Carlo school will be held from 5-9 August at the Maria Spring hostel / conference site close to Göttingen, Germany. The School will provide a five-day course on the physics and techniques used in modern Monte Carlo event generators via a series of lectures and practical sessions. The school is aimed at advanced doctoral students and young postdocs. To prepare for the tutorials at the School, participants bringing their own laptops must download and install VirtualBox following the instructions given on this site. A virtual machine with the software for tutorials will be distributed at the School or even beforehand. The funds from MCNet and the Terascale Alliance will cover the local costs of all participants; only the travel costs (flight, train, etc.) have to be covered by the participants themselves or by their institutes.
Bulletin 1
Paper
Poster
Participants
  • Adrian Irles
  • Andrzej Siodmok
  • aparajita dattagupta
  • Ben Smart
  • Benedikt Maier
  • Benjamin Willenberg
  • Christian Bierlich
  • Christian Roehr
  • Daniel Wiegand
  • Danilo Paulikat
  • David Grellscheid
  • Edson Carquin
  • Emmanuel de Oliveira
  • Enrico Bothmann
  • Frank Krauss
  • HARI HARAN BALAKRISHNAN
  • Igor Vidic
  • Jennifer Thompson
  • Karin Firnkes
  • Katharina Behr
  • Kevin Kroeninger
  • Koen Oussoren
  • Krzysztof Bozek
  • Lee Tomlinson
  • Leif Lönnblad
  • Marcin Chrzaszcz
  • Marek Schoenherr
  • Michael Seymour
  • Mojtaba Mohammadi Najafabadi
  • Nathan Hartland
  • Oldrich Kepka
  • Oliver Endner
  • Olivier Davignon
  • Petar Petrov
  • Peter Richardson
  • Phillipp Tepel
  • Plätzer Simon
  • Radek Zlebcik
  • Robert Old
  • Robin Roth
  • Sara Alderweireldt
  • Sara Khatibi
  • Sebastian Mergelmeyer
  • Stefan Gieseke
  • Steffen Schumann
  • Susan Fowler
  • Thomas Morgan
  • Torben Schell
  • Wojciech Kotlarski
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Buffet Lunch/Registration 2h
    • 2:00 PM 2:30 PM
      Welcome and introduction to the school
      • 2:00 PM
        Welcome and Introduction 30m
        Speaker: Prof. Steffen Schumann (Uni Goettingen)
        Slides
    • 2:30 PM 6:00 PM
      Monday afternoon
      • 2:30 PM
        Introduction to Event Generators 1 1h
        Speaker: Dr Peter Richardson (IPPP, Durham University)
        Slides
      • 3:30 PM
        Statistics 1 1h
        Speaker: Dr Kevin Kroeninger (University of Goettingen)
        Slides
      • 4:30 PM
        Coffee break 30m
      • 5:00 PM
        Introduction to Event Generators 2 1h
        Speaker: Dr Peter Richardson (IPPP, Durham University)
        Slides
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Barbecue at Mariaspring 2h
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Tuesday morning
      • 9:00 AM
        Introduction to Event Generators 3 1h
        Speaker: Dr Peter Richardson (IPPP, Durham University)
        Slides
      • 10:00 AM
        Statistics 2 1h
        Speaker: Dr Kevin Kroeninger (University of Goettingen)
        Slides
      • 11:00 AM
        Coffee break 30m
      • 11:30 AM
        NLO QCD calculations 1 1h
        Speaker: Rikkert Frederix
        Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 5:30 PM
      Event generators tutorial
      • 2:00 PM
        Introduction to the tutorials 30m
        Speaker: Dr David Grellscheid
      • 2:30 PM
        Tutorial session 1 3h
    • 5:30 PM 6:30 PM
      Poster session
    • 6:30 PM 8:00 PM
      Dinner 1h 30m
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Wednesday morning
      • 9:00 AM
        Introduction to Event Generators 4 1h
        Speaker: Dr Peter Richardson (IPPP, Durham University)
        Slides
      • 10:00 AM
        NLO QCD calculations 2 1h
        Speaker: Rikkert Frederix
        Slides
      • 11:00 AM
        Coffee break 30m
      • 11:30 AM
        From particle collisions to industry applications 1h
        Speaker: Manuel Baehr (Blue Yonder)
        Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 4:30 PM
      Event generators tutorial
    • 4:30 PM 10:00 PM
      Excursion & School dinner
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Thursday morning
      • 9:00 AM
        Introduction to Event Generators 5 1h
        Speaker: Dr Peter Richardson (IPPP, Durham University)
        Slides
      • 10:00 AM
        Matching/Merging 1 1h
        Speaker: Frank Krauss (IPPP Durham)
        Slides
      • 11:00 AM
        Coffee break 30m
      • 11:30 AM
        Perspectives in LHC physics 1h
        Speaker: Prof. Albert De Roeck
        Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 6:00 PM
      Event generators tutorial
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Dinner 2h
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Friday morning
      • 9:00 AM
        Matching/Merging 2 1h
        Speaker: Frank Krauss (IPPP Durham)
      • 10:00 AM
        Students session 1 1h
      • 11:00 AM
        Coffee break 30m
      • 11:30 AM
        Students session 2 1h
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m