Statistics School 2014 "It's Measurement Time!"

Europe/Berlin
SR 4 (DESY Hamburg)

SR 4

DESY Hamburg

Description


The focus of the 2014 Terascale Statistics school is on making measurements, in particular with the data collected by the LHC. The school will introduce the details of probability and statistics and provide comprehensive lectures on the following subjects: parameter estimation, multivariate analysis techniques and unfolding. Lectures will be followed by practical hands-on tutorial sessions that illustrate the application of the measurement techniques in practice.
Poster
Welcome slides
Participants
  • Adam Kaluza
  • Alessandro Morda
  • Alexander Melzer
  • Aliakbar Ebrahimi
  • Allen Caldwell
  • Amir Noori Shirazi
  • Andrea Di Simone
  • Annika Vanhoefer
  • Carsten Bittrich
  • Carsten Burgard
  • Christoph Rosemann
  • Daniel Britzger
  • Daniel Buescher
  • Daniel Schmeier
  • Daniela Börner
  • David Fischer
  • David Sosa
  • Dirk Duschinger
  • Eldwan Brianne
  • Eleni Ntomari
  • Felix Frensch
  • Halime Sazak
  • Hannah Arnold
  • Harrison Prosper
  • Ingo Burmeister
  • Jakob Salfeld-Nebgen
  • Jan Küchler
  • Katja Meier
  • Kilian Nickel
  • Maddalena Giulini
  • Markus Diehl
  • Mehmet Ozgur Sahin
  • Michael Große
  • Michael Homann
  • Michaela Clayton
  • Nedaa Asbah
  • Olaf Behnke
  • Oliver Schäfer
  • Pedro Urrejola
  • Phuong Nguyen Dang
  • Pooja Saxena
  • Rebekka Schlichte
  • Sara Borroni
  • Sergei Gleyzer
  • Stefan Schmitt
  • Thomas Quante
  • Thomas Schoerner-Sadenius
  • Tobias Heck
  • Tobias Sandmann
  • Toby Opferkuch
  • Vladyslav Libov
  • Walaa Kanso
Support
    • 13:00 14:00
      Registration 1h SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 14:00 14:15
      Welcome 15m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 14:15 15:45
      Basics I 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speaker: Allen Caldwell (Max Planck Institute)
      Slides with comments and answers
      Uncommented slides
    • 15:45 16:15
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 16:15 17:45
      Basics II 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speaker: Allen Caldwell (Max Planck Institute)
    • 18:15 20:15
      Welcome Reception 2h SR4

      SR4

      DESY Hamburg

    • 09:15 10:45
      Unfolding I 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Daniel Britzger (DESY) , Stefan Schmitt (DESY)
      Exercises
      Slides
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 11:15 12:45
      Unfolding II 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Daniel Britzger (DESY) , Stefan Schmitt (DESY)
    • 12:45 14:00
      Lunch 1h 15m Canteen

      Canteen

      DESY Hamburg

    • 14:00 15:30
      Parameter estimation I 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Dr Olaf Behnke (DESY) , Mr Vladyslav Libov (Ukraine)
      Computer exercises+solutions
      Slides
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 16:00 17:30
      Parameter estimation II 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Dr Olaf Behnke (DESY) , Mr Vladyslav Libov (Ukraine)
    • 09:15 10:45
      Unfolding III 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Daniel Britzger (DESY) , Stefan Schmitt (DESY)
      Exercises
      Slides
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 11:15 12:15
      Science meets Industry – Predictive Analytics mit Blue Yonder 1h SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speaker: David Fischer (Blue Yonder)
      Slides
    • 12:15 14:00
      Lunch 1h 45m Canteen

      Canteen

      DESY Hamburg

    • 14:00 15:30
      Parameter estimation III 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Dr Olaf Behnke (DESY) , Mr Vladyslav Libov (Ukraine)
      Fittutorial
      Slides
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 16:00 17:30
      Parameter estimation IV 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Dr Olaf Behnke (DESY) , Mr Vladyslav Libov (Ukraine)
    • 17:30 18:30
      Additional Parameter Estimation Tutorial 1h SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speaker: Prof. Harrison Prosper (Florida State University)
      RooFit Fitting Tutorials
    • 19:00 21:00
      Dinner 2h Canteen

      Canteen

      DESY Hamburg

    • 09:15 10:45
      Multivariate Analysis Techniques: Fundamentals 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Prof. Harrison Prosper (Florida State University) , Dr Sergei Gleyzer (DESY)
      Exercise Part A
      Multivariate Discriminants
      MVA Tutorials
      Optimal (fixed-width) binning
      Python module
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 11:15 12:45
      Multivariate Analysis Techniques: Advanced Methods 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Prof. Harrison Prosper (Florida State University) , Dr Sergei Gleyzer (DESY)
      Slides
    • 12:45 14:00
      Lunch 1h 15m Canteen

      Canteen

    • 14:00 15:30
      Multivariate Analysis Techniques: Classification Tutorials 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Christoph Rosemann (DESY Hamburg) , Prof. Harrison Prosper (Florida State University) , Dr Sergei Gleyzer (DESY)
      Exercise Part B
      Exercise Part E (optional)
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 16:00 17:30
      Multivariate Analysis Techniques: Calorimetry Regression Tutorial 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speakers: Christoph Rosemann (DESY Hamburg) , Prof. Harrison Prosper (Florida State University) , Dr Sergei Gleyzer (DESY)
      Exercise Part D
    • 09:15 10:45
      Uncertainties from theory 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speaker: Dr Markus Diehl (DESY)
      Slides
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 11:15 12:45
      The Big Picture: Statistics and the Future of Particle Physics (tentative) 1h 30m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

      Speaker: Harrison Prosper (Florida State University)
      Slides
    • 12:45 13:00
      Closing words 15m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 13:00 14:15
      Lunch 1h 15m SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg

    • 14:15 16:15
      DESY guided tour 2h SR 4

      SR 4

      DESY Hamburg